tisdag, maj 17, 2011

Juholt - den myglande partiledaren?

Även om jag inte hyser särskilt stort intresse kring att läsa bok efter bok börjar jag känna att den berättelse som nu börjar sippra ut från Thomas Bodströms kommande alster, en självbiografisk berättelse om tiden i maktens korridorer. Att Bodström i fråga har omöjliggjort möjligheten för framtida uppdrag står mer eller mindre klart efter hans flykt till USA. Hur hans kommande bok tas emot av partiet och den partiledning som han går till angrepp mot blir också en intressant upplevelse.

"När Håkan Juholt, en av Monas främsta kritiker, dök upp i Aktuellt visste jag att det var en kupp på gång.
" - Thomas Bodström hade en föraning vad som komma skulle. Det är klart att efter den uppslitande tiden som förlöpte fram tills valberedningens tillkännagivande, att beslutet var att tillfråga just Juholt om han ville ställa upp, börjar man fundera kring vad som egentligen pågick. Håkan Juholt befann sig enligt uppgift på kollissionspunkt med både Mona Sahlin och Thomas Bodström, inte minst i och med den senares uppdrag i i friskolekoncernen Pysslingen.

Håkan Juholt har under sin tid lyckats med att få upp en lite mer gemytlig stämning inom rörelsen. Den falang som han ses som en av fick valuta för sina pengar under dennes linjetal på S-kongressen. Talet var en återblick till gamla ideal. Hur de gamla idealen ska forma framtidens socialdemokrati återstår att se. Dock är det inte längre 1970, samhället har förändrats, arbetsmarknaden har förändrats, ekonomin likaså. Ett önsketänkande om ett nytt 70-tal kanske inte är det lämpligaste, detta belyser även Bodström.

För Håkan Juholts del blir partiordförandeskapet kanske den tuffaste utmaningen någon socialdemokratisk partiledare någonsin har haft. Det finns inte läge för ytterligare ett valnederlag 2014, där har Juholt insikten i vad som behöver göras. Frågan är om han lyckas, de som han lyckades hämna på i och med sin utrensning kommer säkert hämnas igen. Rosornas krig har inte avstannat bara för att fokus ligger på annat håll, det sker säkert någonstans bakom de röda kulisserna. Vad Bodström beskriver i sin bok kanske lyfter fram lite av det i ljuset.

Bloggar: Laakso.