onsdag, maj 25, 2011

Läktarvåldet måste åtgärdas, frågan är när

Det är förstås förklarligt att så länge det inte tas drastiska tag mot de element inom läktarkulturen som skapar dessa scener som vi fick se i Malmö igår blir just denna händelse något som kommer att upprepas om och om igen. Det är klart att gårdagens händelse och den händelse som skedde mellan Syrianska och AIK inte är tecken på ett nytt problem. Det är något som håller på att eskalera, det är scener som börjar bli en vana för den fotbollsintresserade och de som besöker de allsvenska fotbollsmatcherna.

Det finns förstås en medvetenhet om problemen med läktarkulturen. Varje händelse är en påminnelse om hur allvarligt problemet är och en påminnelse om vad som behöver göras. Det är dock frågan hur problemet kommer att hanteras. För tillfället är det klubbarna som drabbas, de kan heller inte lösa problemet på egen hand, ansvaret ligger också på andra instanser.

Det finns tre personer som har ett högt ansvar förutom klubbarna att komma till en lösning. Beatrice Ask, Lena Adelsson Liljeroth och Lars-Åke Lagrell är tre personer som sitter på makt och inflytande i just dessa frågor, sportsligt som lagstiftningsmässigt. Det som behövs göras är inget som kan göras på arenan, det behövs klara och tydliga signaler utifrån och de signaler borde ha kommit.

Därför är det hög tid att frågan sätts högst på dessa personers dagordning. Problemet måste lösas innan fler människor börjar känna en inneboende rädsla för att ta med både barn och övrig familj till matcherna. Det handlar om supportrar som värderar fotbollen högst av allt som får sin upplevelse förstörd av illgärningar. Problemen är uppenbara, ansvaret för lösningarna ligger hos de personer som nu har all möjlighet att sätta tonen för hur dessa problem ska hanteras. Ask/Adelsson-Liljeroth/Lagrells tid att agera är nu.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD.