fredag, maj 06, 2011

Morgon på #Sverigemotet, dag 1

Fredag morgon, dags för Moderaternas stora firmafest i politisk diskussion, Sverigemötet. 1 700 deltagare förväntas till konferenslokalen CCC i Karlstad denna helg då moderat politik ska diskuteras i alla dess former. I nuläget är det väntan på öppnandet och inledningsanförande från partisekreterare Sofia Arkelsten som är i antågande. Vad kommer att sägas? Vad för besked kommer att ges under helgen? I spåren av en vår som har varit rätt händelsefattig ur borgerlig synvinkel är det nu dags för att arbetet kommer igång på allvar. Sverigemötet är en viktig faktor, partistämman i Örebro i höst är en annan.

Det är just dessa tillfällen som jag ser som väldigt viktiga, inte bara ur ett moderat perspektiv. Omformeringen av allianssamarbetet är den största utmaningen för den samlade borgerligheten här och nu. Det är förstås den stora utmaningen att kunna hantera regeringsinnehavet, men också kunna sätta tonen för en ny idédebatt gällande den borgerliga samhällssynen. De starka frågorna finns där, men även finns även de frågor där borgerligheten och Moderaterna har att utveckla.

Inlagan från en rad borgerliga debattörer på DN Debatt är just en inlaga som visar på viljan till att utveckla idédebatten inom borgerligheten. Det är inte de konkreta förslagen som ligger i fokus här, utan den konkreta beskrivningen av den moderata och borgerliga synen på de frågor där utmaningarna för Alliansen finns. Alliansen är ett bevis på att det borgerliga samarbetet kan hållas ihop. Dock är fallet att Alliansen befinner sig i egenskap av regeringsinnehvaet i förvaltarskapet och de idéer som togs i bruk i Högfors för sju år sen behöver nu utvecklas.

På det sättet blir just 2011 just det året då den borgerliga idédebatten ska och måste ta fart. Det är något som jag tillsammans med mitt resesällskap på Sverigemötet, Fredrik Lidby och Fredrik Antonsson kommer att bevaka denna helg i Karlstad. Det är nu det börjar, Sverigemötet är dock bara början på den fortsatta moderata och borgerliga idédebatten som nu måste ta fart.