torsdag, maj 19, 2011

Politikens oförmåga att vara konsekvent

Gårdagens stora mediala snackis kretsade kring Socialdemokraternas omsvängning i Libyenfrågan. Till följd av den kritikstorm som kommit gentemot deras hållning att den svenska insatsen nu var över fick dem att ta till ett nytt grepp kring situationen där de säger sig ha hittat en helhetslösning för den svenska insatsen. Sanningen är inte att den känns särskilt trovärdigt. Att man hela tiden låtsas om att man inte ändrat ställning känns rätt löjeväckande då responsen från flera håll, inklusive S-håll är negativ till den hållning som firma Juholt/Ahlin/Hultqvist har intagit.

Politikens budskap är av vikt om den är konsekvent. Socialdemokraterna har all möjlighet att tjäna på just detta i en tid då opinionen jämnar ut sig och i vissa fall svänger. Detta har dock i vissa fall inte visat sig vara lönsamt. Den senaste tidens agerande har lämnat en del att önska. Det är förstås konstigt med tanke på att socialdemokratin har haft tid att tjäna på att regeringen inte i särskilt hög grad utnyttjade faktumet att socialdemokratin befann sig i en situation där politiken var allt annat än fokus. Hur man väl utnyttjar situationen med den svängande opinionen till attt konkretisera sin egen politik återstår att se. Klyschan att socialdemokratin faller tillbaka när de konkreta politiska förslagen kommer gör att man börjar fundera kring hur väljarna kommer att reagera på socialdemokratins omsvängningar i utrikes- och försvarsfrågan.

Håkan Juholts har till följd av interna kritiken försökt trumma ut budskapet hos de S-ledarsidor och bloggare som uttryckt en kritisk ställning till partiets hållning. Gårdagens utspel bjöd på en rad uppbackande stöd från detta håll då firma Juholt/Ahlin/Hultqvists ställning målades över i en skepnad av en bred och "tydlig" ställning till den svenska insatsen. Frågan är om folk går på dimridåerna.

Det är just detta som är socialdemokratins ackilleshäl i Libyenfrågan. Ingen vågar egentligen lita på om hållningen i frågan är den som kommer att kommuniceras nu. När man under den senaste tiden har studsat kring en flipperkula mellan för tillfället passande ståndpunkter blir inte trovärdigheten särskilt stor. Att använda kvartalskapitalism kanske fungerar för en del, inom försvarspolitiken skall den nog undvikas.

Den svenska Libyeninsatser är en seriös diskussion där en konsekvent och långsiktig hållning är nödvändig för den fortsatta svenska insatsen att förhindra fortsatt vapensmugglande in i Libyen. I nuläget sker den största smugglingen enligt experter genom luftvägen. Att ta till marina stridskrafter är således kanske inte det mest trovärdiga i nuläget. Det är dock fallet med att socialdemokratin försöker ta ett helhetsgrepp i frågan som väcker frågor. Det är dess konstanta omsvängningar i frågan som väcker just dessa frågor.

Bloggar: Dick, Jens, Kent.
Media: DN, GP, SvD, SvD.