fredag, maj 27, 2011

Slaktaren från Screbrenica inte längre en fri man

Vi har fått leva med en händelse som vi inte hade fått hoppats att uppleva i modern tid. Det djupa såret i den bosniska själen har infunnit sig i 16 år, ofta påmind om den mörka dagen 1995 då serbiska styrkor utan förklaring tog livet av 7 till 8 000 människor, de flesta av dem pojkar och män. Nu finns möjlighet för såren att läkas, bödeln från Srebrenica är inte längre en fri man. Radko Mladic förblir i de flesta ögon det stora svinet från Screbrenia. Hans gripande är ett steg i rätt riktning, att rättsprocessen mot honom kan ta vid, men också att den serbiska regeringen tar sitt ansvar och nu öppnar upp förhandlingsläget för ett inträde i EU.

Det finns också de som stöder, att se människor som stöder en människa som Radko Mladic gör en mer benägen att se denne man få ställas inför prövning. Den ledande trion, Milosevic, Karadzic och Mladic är nu infångade, den förstnämnde slapp undan en process men kommer sannolikt att ställas till svars inför någon annan. Som min far brukade säga, den som inte döms av oss människor döms inför Gud.

Radko Mladic är sinnebilden för att det som inte fick hända nu får hända igen. Srebrenica blev likt Rwanda också smärtande för FN som organisation. I brinnande stund stod man handfallna och kunde inte motverka den utrensning som skedde på tutsier och bosniska muslimer. Gripandet av Mladic är förstås en lättnad för en ifrågasatt världsorganisation som nu kan ställa ytterligare en massmördare inför tribunalen i Haag.

För de som överlevde men som fick se sina vänner och släktingar inte bara dödas, utan rentav slaktas som hundar av den Mladicledda milisen bli gripandet av honom förhoppningsvis en lättnad och en påminnelse om att den man som var den högst ansvarige för att detta inträffade nu inte längre kan undvika straffrihet och rättsväsendets prövning. Den serbiska regeringen har nu tagit sitt ansvar, solen lyser på den delen av Europa som utrikesminister Carl Bildt påpekade det.

Media: AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.