söndag, maj 29, 2011

Stenmark och Barca- två olika fenomen


Manchester United är världens bästa fotbollslag, för FC Barcelona spelar någonting helt annat, på någon helt annan planet. På det sättet kan man sammanfatta det hela, i linje med Simon Banks krönika. Samtidigt får de svenska tv-tittarna avsluta helgen med beskåda ett annat fenomen. Ingemar Stenmark var äldst i årets upplaga av Mästarnas Mästare, men gammal är trots allt äldst. Stenmark är just det där fenomenet som egentligen ingen rår på. Både Stenmark och FC Barcelona besitter just det där, att kunna vara totalt överlägsen när det verkligen gäller.

Det går egentligen inte att missunna Manchester United. Holland försökte med en taktik mot Spanien i VM-finalen 2010, grisfotboll skulle få Spaniens stjärnor ur spel. Manchester körde mer öppet, på samma villkor som sin motståndare. Det är djärvt gjort att spela ett öppet spel istället för att försöka stänga igen, speciellt när man spelar mot ett lag som FC Barcelona. För Barcelona är inget fotbollslag, det är ett fenomen, något som egentligen inte går att förklara.

Ingemar Stenmark har varit ett fenomen, så pass överlägsen att Internationella Skidförbundet FIS fick ändra reglerna, detta till Stenmarks nackdel. Regelförändringar i fotboll är som sagt lite svårare. Man kan exempelvis inte låta Barcelona spela mot ett mindre mål än sin motståndare, de som vill stå upp emot Barca får helt enkelt hitta den hårda vägen till det.

Det är just de stora irdottsfenomenen som man förundras över. Oförståelsen om hur bra de egentligen är lika stor som den beundran som finns de som är så bra på sin sak som just dessa fenomen. Fenomenet Stenmark och fenomenet FC Barcelona är just två fenomen i sitt slag. De är inte bara framgångsrika i sig, de når framgången på ett sätt som får många att undra hur de egentligen gör det.

Media: AB, AB, AB, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD.