måndag, maj 16, 2011

VG-val - demokratin förlorade

Intrycket från gårdagens omvalrörelse lämnar efter sig en lite småbesk känsla. Det som känns mest beskt är inte utfallet av gårdagens resultat, väljarna röstade nästintill i enighet med vad de röstade i det ordinarie valet i september 2010, ett val som nu fick göras om helt eller delvis, i Västra Götaland som Örebro. Den stora förloraren i detta valet är just demokratin, frågan om enskilda valdatum kan ha fått ett svar med gårdagens lokal- och regionalval, 43,1% i Västra Götaland och 62,8% i Örebro nordöstra.

Resultatet i Västra Götaland pekar på ett i nuläget oklart läge. Sverigedemokraterna kommer spela en vågmästarroll och de två blocken har nu en situation där de ska försöka forma en regionledning utefter den spelplan som nu ligger framför dem. Att Sd:s vågmästarroll försvårar det hela är också ett problem. Det finns inget som helst läge att samarbeta med dem, i det läget ställer jag mig inte bakom det uttalande som Johnny Magnusson gör till SR Göteborg om att inte helt utesluta samarbete.

I längden kommer inte detta fungera. Situationen ter sig mer kring en S-ledd mittenkoalition, det ansvaret ligger dock på partierna att försöka forma en stabil regionledning. Den bollen ligger förstås på Socialdemokraterna, rent naturligt för att de är största parti. Moderaterna tappar något och får ses som de stora förlorarna, med situationen med Sjukvårdspartiet och dess uttåg ur regionsfullmäktige försvåras möjligheterna för Alliansen.

Känslan efter omvalet 2011 lämnar efter inte mer än en uppgiven axelryckning. Frågorna är fler än svaren. Det parlamentariska läget som besvikelsen efter det låga valdeltagandet är de två talande punkterna i detta val. Dock kommer detta leda till nödvändiga diskussioner, dels om det svenska valsystemet, dels om hur röstningen ska gå till. Hur valet påverkar det politiska läget i sig är svårt att se i nuläget.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, GP, GP, SvD, SvD, SvD, SvD.