måndag, juni 13, 2011

Barnfattigdom är inget PR-jippo

Diskussionen om barnfattigdomen går alltjämt vidare. Vissa har fattat tycke att peka på föräldrars ansvar för sina barn är att skuldbelägga dessa föräldrar. I mitt tycke är det alltid föräldrar som har ett ansvar att barnen får en skälig uppfostran. Om man nu inte ska rikta fokus mot föräldrars ansvar, kan man undra vad viljan är, att barn ska försörja sig själva? Det sista är dessvärre en alltför vanlig förekomst i många mindre utvecklade länder. Det är här vi talar om den verkliga barnfattigdomen, när barn dras ut från skolorna för att försörja sitt eget leverne i en fabrik eller ute på en åker.

Socialdemokratins syn på barnfattigdom är i månt och mycket en skymf gentemot det som bör ses som verklig barnfattigdom. I Sverige har fattigdomsbegreppet mer och mer landat i begreppet om relativ fattigdom. I enkla tal handlar det om detta, om två barnfamiljer har råd att åka på sommarsemester men åtta inte har det råder det nästintill ingen fattigdom, men om åtta barnfamiljer har råd är de två andra barnfamiljerna per definition fattiga.

I det avseendet kan man fråga exempelvis bonden i Sudan som kämpar för att föda sin familj eller den pakistanske pojken som flätar mattor tio timmar om dagen för att hans familj ska kunna äta sig mätta har att anse om hur ett mått som relativ fattigdom är för dem. För dem handlar inte fattigdom om någon granne har råd att köpa en ny iPhone till sina barn eller åka till Thailand på jul som fattigdom allt mer belyses i Sverige.

Socialdemokraterna har nu tagit ett nytt grepp i fattigdomsdebatten. Nu ska Stefan Holm, legendarisk höjdhoppare och OS-guldmedaljör sannolikt få leda Socialdemokraternas arbetsgrupp om barnfattigdom. Till Stefan Holm kan jag bara säga grattis till uppdraget om han nu accepterar det. När det kommer till socialdemokratin börjar jag fundera kring om barnfattigdomen förtjänar konkreta förslag eller om det är ett kändisjippo som behövs för att komma åt barnfattigdomen i Sverige.

Håkan Juholt har satt detta som taktik att göra barnfattigdomen till sin fråga. Jag ser gärna att Socialdemokraterna kommer med konkreta förslag. Riktade bidrag har visat sig vara mindre lönsamma de senaste tio åren. Det pekar Rädda Barnens senaste rapport på, det kan jag skriva under på. Sanningen är att fler människor i arbete krävs för att minska barnfattigdomen. En tydlig arbetslinje i kombination med en företagslinje är det som krävs. Där har all mycket kvar att åstadkomma.