lördag, juni 18, 2011

Centern bör vara mer Centern

(Bild lånad från DN) Med Mauds ledarskap tog sig inte bara Centern sig in från landsbygden till storstan. Resan som gjordes var ett avsteg från den tidigare agendan att agera röstboskap åt socialdemokratin. 90-talets centerparti blev ett av Göran Perssons starkaste kort, med Maud i ledarskapet påbörjades resan högerut mot en mer enad borgerlighet. Bitterheten från många socialdemokrater att Centerpartiet inte agerar i Socialdemokraternas intressen kan noteras ibland, jag tycks göra det på vissa håll i den här debatten kring Mauds avgång.

Av rubriken att döma är det en ganska vanlig klyscha. Det förekommer säkerligen både i film som i verklighet. I första säsongen av "Vita Huset" konfronterar stabschefen Leo MacGarry president Bartlet kring hur presidentens agerande ska få mer genomslag. Budskapet är lika enkelt, "Let Bartlet be Bartlet". Centern måste i det här fallet få vara mer Centern. Alliansen var förutsättningen för borgerligt regeringsinnehav och en produkt skapad av Centernledaren. Det som är frågan nu är Centerns hur framtid formas med ett nytt ledarskap.

Jag förutsätter att fokus kommer vara på två mycket troliga kandidater. IT-ministern Anna-Karin Hatt och den finanspolitiske talespersonen Annie Johansson. Jag gör det klart att min favoritkandidat är Annie, jag känner henne personligen och är imponerad av hennes jobb som riksdagsledamot. Den stora frågan för Centern är den om hur de tänker hantera sitt parti kontra den samlade borgerligheten.

Vad innebär detta för borgerligheten? Syftet med Alliansen befinner sig långt ifrån tanken om att de borgerliga partierna ska livnära sig på varandra. Moderaternas framsteg från 15,6 procent i valet 2002 till 30,1 procent i valet 2010 var ett led av Moderaterna i att både förnya sig själva och göra borgerligheten valbara. Centerns framtid handlar både att bredda sitt väljarstöd som att bredda Alliansen gentemot nya väljargrupper.

Det viktigaste dock är att Centern får chansen att få vara sig själva. Ingenting behöver äventyras av det faktum att Centern nu ser över sin roll både i allianssamarbetet som sin roll i det svenska politiska landskapet. Centern måste få sin chans att få vara Centern.

Media: AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.