fredag, juni 17, 2011

Maud vågade utmana gamla ideal och skapade en ny borgerlighet

Trots att saker och ting inte märks vare sig i opinion eller väljarstöd, är Mauds avtryck i Centerpartiet inte osynliga. Partiet har utmanat gamla ideal, utmanat gamla ståndpunkter och tagit steg in i kretsar där de tidigare inte har varit ett alternativ. Färden har gått från ett lantbrukarparti till ett parti för både landsbygd och storstad. Intresset för Centern i storstäder har skett genom att Centern har utmanat sig själva och även blivit ett liberalt alternativ inom borgerligheten.

När Centern genom Per Ankersjö tog plats bland de nya borgarråden i Stockholms Stad var det ett tecken på att Centern nu hade tagit även tagit steget in i storstan, en plats där Centern inte tidigare var ett alternativ. Denna resa har också skett under Maud Olofssons ledarskap. Centern har förvisso inte övergivit sina tidigare starka fästen. Detta har förvisso uppfattats på det viset, men ett parti som Centern har ingen anledning att förlita sig till sina starka fästen utan förmågan att utmana i andra tidigare svag fästen är också något som behövs för att bredda ett parti som Centern.

Vad blir Mauds eftermäle? Energiöverenskommelsen blev en möjlighet i och med Centern övergav gamla ideal, hanterandet av SAAB och Volvo under finanskrisen där skattebetalarna räddades ifrån att deras pengar inte skulle pumpas in i svenska bilfabriker. Mot vissa personers försök att förorda ett statligt uppköp av bilfabriker var det Maud som fick skydda regeringens linje.

Dock blev det Alliansens bildande som gav avtryck för svensk inrikespolitik för flera år framöver som är något som bör läggas till Maud Olofssons eftermäle. Inbjudan till mötet i Högfors hos Maud Olofsson blev startskottet på en ny borgerlighet. Genom Alliansen slog man hål på gamla fördomar om en borgerlighet som inte klarade av att hålla ihop. Alliansen blev även receptet för att få en borgerlig regering omvald.

Maud lämnar Centern som ledare i höst. Det gör hon inte utan avtryck. Maud Olofsson förändrade både Centern och borgerligheten. Den förändringen har gett avtryck i både borgerligheten och i den svenska inrikespolitiska debatten. Maud Olofsson betydelse för Centern är det som tar partiet vidare med en ny kandidat.

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.