måndag, juni 06, 2011

Sverige, Sverige älskade vän

Sverige, Sverige älskade vän
En tiger som skäms
Jag vet hur det känns
När allvaret har blivit ett skämt
När tystnaden skräms
Vad är det som hänt

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Duka din veranda till fest
För en långväga gäst
I landet lagom är bäst
Vi skålar för en midsommar till
Färsk potatis och sill
Som om tiden stått still

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

Regnet slår mot rutorna nu
Men natten är ljus i ett land utan ljud
Och glasen glittrar tyst på vårt bord
Lika tomma som ord
Visst är kärleken stor

Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är
Välkommen, välkommen hit
Vem du än är var du än är

I traditionell mening är den svenska nationaldag stadgefäst efter Kung Gustav Vasas kröning, men också efter de två regeringsformena som utfärdades 1809 respektive 1974. Nationaldagen firas i syfte att fira just nationen Sverige, en demokrati som kännetecknas av just frihet, öppenhet och tolerans. Nationaldagen firas för att manifestera vår självständighet, en självständighet som bör ses som ganska naturlig. I många angränsande länder har just självständigheten inte varat lika länge. Norge fick sin självständighet i och med unionsupplösningen 1905, Finland 1917 och Estland och övriga baltländer inte mer än för 20 år sen.

Sveriges nationaldag blev en helgdag 2005. Idag firas den på ett helt annat sätt än innan dess. Det har varit varit vanligt att vi har sett till andra hur de firar sin självständighet. Norges nationaldaag, 17:e mai har varit en sinnebild för många i hur man firar sin nationaldag. Nu har det inte handlar om hur Sverige ska anamma de norska traditionerna med att fira sin egen nationaldag. Dock handlar det om vikten att också manifestera med det som vi ser som bra med Sverige.

Frihet öppenhet och tolerans är tre ord som kännetecknar just Sverige. Frihet för att alla människor har rätten att yttra sig i demokratiska församlingar, öppenheten för att Sverige är öppen för yttre influenser och toleransen för att Sverige kännetecknar toleransen mot människor oavsett ursprung.

Vad jag tänker göra denna dag återstår att se. Det kanske blir en picknick på Djurgården, beskåda nationaldagsfirandet i Sundbyberg och se nationaldagsfirandet på plats vid Solliden på Skansen. Idag firas nationaldagen på det sättet som vi alla önskar fira den. Men nationaldagen är till för att fira just Sverige som land, landet känt för sin öppenhet och tolerans. Sverige tillhör inte vissa, det tillhör alla de som håller det kärt, Sverige är till för alla.

Media: AB, AB, AB, SvD, SvD.