måndag, juni 06, 2011

Två fel gör inte ett rätt för Juholt

"En helg med två intervjuer med Håkan Juholt. Kring Fredrik Reinfeldt är det tyst och inte ens frågan kring Libyen får han uttala sig om."
Med denna text inleder Peter Högberg sin text angående sin recension av Håkan Juholts agerande i de två framträdanden som gjordes i helgen. Dock hade han missat totalt att statsministern framträdde i TV4 Nyhetsmorgon i lördags. Nu kanske inte Högberg kollar på Nyhetsmorgon, men den kollen borde han rimligen ha när statsministern framträder i nationell tv.

Erfarenheterna från gårdagens Agendaintervju var inte den bild som har getts från Juholts och socialdemokratins sida. Det är märkligt att inte Högberg nämner det en gång i sin text kring hur socialdemokratin har agerat i Libyenfrågan under den senaste månaden. Ett helt annat agerande hade kanske varit önskvärt, att inte heller Högberg vill ge med sig att Socialdemokraterna har ändrat sig ett flertal gånger under den senaste tiden kring Libyenfrågan lyser här också med sin frånvaro. Att som han skriver att andra börjat lyssna till Socialdemokraterna känns lite märklig. Det är ju inte fallet att Socialdemokraterna ska lämnas utanför förhandlingarna. Men hur ska man kunna förhålla sig till dem när de inte har intagit samma ståndpunkt och inte har kunnat medge att de har ändrat sig?

Faktum är ju att den framgång som nu råder inom opinionen för oppositionen uppbärs till största delen av Miljöpartiet. Kort och gott kan man säga att det är Miljöpartiet som nu röner framgångar. Att prata om de rödgröna känns lite meningslöst nu när de rödgröna inte längre existerar som samarbete. Som tidigare nämnt finns det bara ett regeringsalternativ, hur de rödgröna nu skulle formera sig efter valet 2014 om dessa siffror höll i sig är höljt i dunkel.

Håkan Juholt har inte fått gå sin första batalj mot Fredrik Reinfelt än. Dock sker det snart, om nio dagar möts de i riksdagens partiledardebatt inför sommaruppehållet. Det är första mötet dem emellan i sina roller som partiledare, tre månader efter valet av Juholt som ny partiordförande för socialdemokratin. Tre månader som står i parentes med de drygt femton månader som det tog innan Fredrik Reinfeldt fick möta Göran Persson i en debatt. Vissa har viljat utmåla Reinfeldt som en fegis i dessa sammanhang, men hur feg var inte då Göran Persson?

I kölvattnet av Juholts försök att förmedla Socialdemokraternas bild av vad de vill i Libyenfrågan och kring den allmänna opinionen som nu jämnar ut sig och i vissa fall tyder på ett oppositionellt övertag finns det dock mycket kvar för Juholt att göra. Faktum är att den egentliga Juholteffekten har uteblivit. Socialdemokratin ligger fortsatt när det valresultat som var en ren katastrof för dem. Att Juholt har mer att göra för att övertyga står klart, att göra två fel gör inte ett rätt.