söndag, juli 03, 2011

Almedalen dag 1 - Miljöpartiet och Romsons oljepanna

Så här dags hade jag tänkt att vara lite retro och infoga ett av André Assarsson briljanta verk från förra årets Almedalsveckan. Men tyvärr befann sig redaktionen på väg hem från ön då maskrosorna var de enda som tycktes vara kvar på ön en lördag då de flesta tycktes tänka mer på hemfärd och några dagars detoxande från allt rosédrickande. Någon film finns tyvärr inte att tillgå, det blir att avvakta tills vidare.

Idag är det Miljöpartiet som lägger till i Almedalen. Jag skrev förra året om att fördelen med att vara först än att vara sist är att man har förmågan att sätta agendan för hela veckan. Hur väl de nya språkrören Romson och Fridolin tycks sätta agendan för resten av veckan återstår att se. Det agendasättande de vill komma till stånd med går att se på DN Debatt. Jag får se om det hela lyckas med att hela tiden prata kvantitet i utbildningen, att prata om att utöka antalet platser utan att fokusera mer på kvalitén. Sanningen var att regeringen minskade antalet platser med hänvisning till konjunkturen men ökade när konjunkturen vände ner.

Gustaf Fridolin var viljat förmedla en bild av att regeringen sparar på utbildningen trots att hans verklighetsbild har motbevisats. Vad dagens utspel tycks skönja är mer en bild att kvantitet går före kvalitet.

Åsa Romson är en av de mer anonyma partiledarna. Hennes framträdande i Svt Agenda direkt efter Miljöpartiets kongress var inte den mest imponerande då Fridolin fick träda in och och rädda upp situationen vid flera tillfällen. Hon gör nu likt Fridolin entré på Almedalsscenen. Det som Romson tycks göra till sin fråga är just miljödelen. här kommer dock en "Peter Eriksson och SUV-historia revival".

Aftonbladets ledarblogg lyfte redan i mars frågan om hur det var med Åsa Romsons båt Jens Kiil. Just nu ligger hemsidan nere. Det som Expressen lyfter fram i sin specialversion under Almedalsveckan är just denna historia. Det ska tydligen finnas en oljepanna på båten. Enligt Romson var det en fråga om naturvärde kontra kulturvärde. En förekommande satir kring moderater och miljöpolitik är att kunna kunna köra obegränsat genom sälskyddsområden som Henrik Schyffert ville påvisa det. Om någon nu skulle hävda kulturvärde kring detta, vad hade Åsa Romson då sagt?

Hur väl miljöbov denna skuta är har jag dock inte fått några uppgifter av då denna Expressenbilaga som ges ut är en väldigt lokal bilaga. Undantag som det fanns i Peter Erikssons fall med SUV:en tycks i detta fall finnas med Åsa Romsons oljeslukande eka.

Media: AB, SvD.