söndag, juli 03, 2011

#Almedalen - en första reflektion kring Miljöpartiets språkrör

Först ut var Miljöpartiet. Det är alltid en större fördel att vara först än att vara sist. Nu tycks mycket folk ha kommit till Gotland lagom till Åsa Romsons och Gustaf Fridolins tal. Eftersom andra begivelser på tv (Sae Big Four) tog lite fokus kom jag in i Fridolins tal i slutet. Intrycket av det hela till trots tycks vara att partiet nu försöker bredda sig i det politiska spektrat. Faktum var att mycket av fokus var på utbildning. Om detta är en bra inriktning för Miljöpartiet kan man funder kring.

Dock kan nog personer som Birger Schlaug vara nöjd över. Så mycket tid till tal om utbildning, så lite om miljö och den gröna rörelsen som präglade uppkomsten av just Miljöpartiet. Just det att det stora fokuset på utbildningspoitiken kan få vissa att uppfatta den stora fördomen om Miljöpartiet som partiet med det bästa namnet, men ingenting mer.

Faktum var att miljöpoilitiken inte fick särskilt mycket. SOM-institutets senaste undersökning visade att just miljöfrågorna hade fått mindre intresse bland människor, Gustaf Fridolin uttryckte sin besvikelse över det hela. Dock svängde inte fokus på grund av det, det kan tyckas konstigt. Om nu Miljöpartiet inte tycks vilja fokusera på deras paradgren, miljöpolitiken kan man undra hur intresset kring partiet som faktiskt har tillfälle att förvalta det förtroendekapital som kom med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson kommer att påverkas med Fridolin och Romson vid rodret.

Jag vill säga att Miljöpartiet nu ger sig in på ett djärvt spår. Utbildningspolitiken är ett område där Miljöpartiet och Alliansen har mycket gemensamt då det har skapat grund till samarbete i många kommuner. Dock hade jag inte förväntat mig att miljöpolitiken hade fått stå så mycket tillbaka i Fridolins och Romsons framträdande.

Som betyg, Gustaf Fridolin framstår som en extremt van talare i jämförelse med Åsa Romson om mer tycktes besvärad av sitt eget manus än att fokusera på den publik som hade tagit sig tid att lyssna till Miljöpartiets språkrör. Jag känner på mig att alla retorikexperter kommer att ha med sig Åsa Romsons tal som ett exempel på hur man inte ska hålla ett framträdande, i allafall inte i egenskap av partiledare. Åsa Romson borde säkerligen ägna mer tid åt sina talskrivare och sin retoriska framtoning. Kanske Fridolin kan hjälpa henne på vägen, han om någon besitter det som Åsa Romson saknar.

Media: Exp1, Exp2, AB1, AB2, Svd1, Svd2, DN1, DN2, DN3, GP1, SVT1,SVT2, SVT3.