onsdag, juli 06, 2011

#Almedalen - Folkpartiets dag, Centerpartiet och Alliansens framtid

Onsdag morgon och Almedalsveckan är i sitt absoluta klimax. . Idag är det önskemål från flera centerpartister som stjäl fokus på morgonen och kanske under dagen. Allianssamarbetet ska lämnas till förmån för blocköverskridande metoder och Centerpartiet som parti är det som måste vara huvudfokus.

Utmaningen för Centerpartiet är att få kunna vara mer Centerpartiet. Detta utmanar dock inte Alliansens framtid i min mening. Samtidigt är Alliansen en del av Maud Olofssons och Centerpartiets arv. Det finns två saker som talar:
  • Det var Maud Olofsson och Centern som bildade Allianssamarbetet i och med Högforsmötet.
  • Alliansen var förutsättningen för att göra borgerligheten regeringsduglig och till ett fullgott regeringsalternativ till de rödgröna.
Dock kan man vidhålla det faktum att Centern bör få tid att fokusera på sig själv. Det är inte meningen att de som ensamt parti ska få klä skott för allianssamarbetet. Samarbetet var inte tänkt för att gynna vissa borgerliga partier utan för att gynna hela borgerligheten. Det är Centern som måste formulera sin politik och sin agenda för hur de vill driva sitt parti och även borgerligheten framåt.

Maud Olofssons intåg var också slutet på den tid då Centern tydde sig till Socialdemokraterna och sökte en väg mer högerut. Önskemålen kommer förstås från centerpartister ute i landet om att se över blockgränserna. Det är mer vanligt ute i landet, bland annat i Örebro där nu Centern har ingått samarbete med Socialdemokraterna. Anledningen kan stavas till att borgerligheten har en fortsatt utmaning att forma lokala och regionala budskap för att göra sig valbara. Framtiden för allianssamarbetet måste även formas ute i kommunerna.

Dock kommer ett nytt ledarskap för Centerpartiet i höst och det är deras agenda som kommer avgöra kring hur Centerpartiet kommer att utveckla sig. Utmaningarna är mycket större än bara att tänka på om man ska fortsätta allianssamarbetet eller inte. Utmaningen handlar mer om att kunna fokusera även på det centerpartistiska budskapet och få ut det ännu mer. Om centern fick fokusera på det ännu mer betyder det inte något slut för Alliansen, bara frågan om hur Alliansen kommer att utvecklas med en tydligare Centeragenda.

Dock är detta Folkpartiets dag i Almedalen och frågorna om Alliansens framtid lär dyka upp idag som imorgon när det är Centerpartiets dag. Till en början levde jag i övertygelsen om att det var Centerpartiets dag idag då nyheten om ledande centerpartiser önskemål om att bryta allianssamarbetet blev morgonens stora nyhet enligt gammelmedia. Almedalsschemat fick mig dock att inse faktum att Major Björklund och hans trupper äger denna dagen. Det tog ett tag innan morgonkaffet gav effekt.

Bloggar: Martin.