tisdag, juli 05, 2011

#Almedalen - Kommu.. förlåt Vänsterpatiets dag

För ett år sen hade jag ankommit till Gotland vid detta laget. Idag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen och om gårdagen handlade om framtid, frihet och välstånd så lär dagens agenda bestå av något helt annat. Jag kanske är ironisk eller helt enkelt allvarlig. En allt mer kritiserad partiledare ska äntra scenen och frågan om hur framtiden ser ut för Lars Ohly är oviss. Fortfarande har han chansen att själv göra sorti. Det är säkert att föredra framför att bli bortsläpad från partiledarposten.

Framtid för Vänsterpartiet kanske inte är just det mest självklara då många anhängare tycks leva kvar i den tid då saker och ting kändes bättre. Bara känslan av att partiet har en så kallad framtidskommission gör en lite ironisk över ett parti vars ideologi vare sig andas fräscht eller framtid.


Vi som minns förra årets framträdande minns Lars Ohly utgiftsorgie. Alla skulle ha allt, både Mona Sahlin och Thomas Östros borde ha ryst av obehag när de lyssnade till sin rödgröne kamrat som slängde ut miljonlöfte efter till miljonlöfte för att komma tillrätta med alla orättvisor som Lars Ohly ser det som. Att utgiftstak och budgetdisciplin är något prioriterat är svårt att se. När den ohlyska sedelpressen går igång går inget av detta säkert.

Lite av det går att skåda i dagens DN Debatt. Där går det att se vad Vänsterpartiet vill göra istället för att öka människors ekonomiska frihet. Sjukvården ska bli bättre, järnvägarna ska bli bättre, alla ska fullfölja sin gymnasieutbildning, miljonprogramområdet ska rustas ett framtidslyft ska införas, osv. Jag har svårt att vid en första anblick att se hur dessa 12 miljarder som Lars Ohly/Ulla Andersson vill använda till annat ska räcka till just detta. Det har sällan gjort det.

Dock finns det lite nytillskott inom Vänsterpartiet. Ung Vänster har valt en ny ordförande och jag skulle gärna vilja se hur Stefan Lindborg axlar den aura av frihetsförakt och dåtidstörstande som den dåvarande ordförande Ida Gabrielsson gjorde under sina framträdanden i Almedalen. Få se om han får inleda ikväll och att detta kan beskådas på någon sida.

Det är dock Vänsterpartiets dag och allt kan hända. Lars Ohly är som sagt fortfarande ordförande för Vänsterpartiet, hur länge vet vi inte. Han har i allafall tillfället att avge ännu ett tal i Almedalen. Vad han har att erbjuda i år? Vi får väl se. Om gårdagen som sagt var en blick in framtiden kommer säkert känslan för en del vara precis tvärtom idag. Jag kanske är lite ironisk.


Bloggar: Jinge, Tokmoderaten.
Media: AB, AB, DN, DN, DN, GP, GP, SvD, SvD.