måndag, juli 04, 2011

#Almedalen - Moderaternas dag och den borgerliga visionen

Vissa vaknar upp i ett rus efter gårdagens hårdrocksorgie i Göteborg, andra vaknar upp till en ny dag i Almedalen som under natten har fått ett tillskott av nytillkomna Almedalsdeltagare. Idag är det 4 juli, Fourth of July, Independence Day, USA:s nationaldag. Jag har vetskapen om att Svenska Ronald Reagansällskapet brukar ha sin sammankomst just denna dag, en sammankomst som jag tyvärr missar i år igen. Idag är det även Moderaternas dag i Almedalen och förhoppningarna är förstås stora.

Sökandet efter en framtidsbeskrivning, den borgerliga framtidsvisionen är den bild som Alliansens fyra partiledare nu vill förmedla. Grunden i det hela ligger i det gynnsamma läge som har skapats och som gör att Sverige kan fokusera på framtidens utmaningar istället för som många länder, kämpa med de utmaningar som är här och nu. De ekonomiska och politiska kriserna ställer Sverige i undantag till övriga länder i vår närhet.

Demografi, utmaningen med att komma tillrätta med en växande och allt mer åldrande beoflkning.
Integration, möjligheten för att få fler ska etablera sig snabbare i samhället.
Jämställdhet, öka rättigheterna och skyldigheterna för människor framför detaljreglerande av människors vardag.
Rättvisa, varje människas rätt att växa efter sina egna förutsättningar.
Miljö, förmågan att kombinera tillväxt och miljötänk. Med ett Miljöparti som tycktes släppa fokus på sin kärnfråga i gårdagens tal, kanske bara tillfälligt, finns ett utrymme för andra att fylla.

Det är de fem ledorden i den framtidskommission som nu ska tillsättas. Detta har egentligen inte varit de riktigt sexiga orden för borgerligheten. Dock behövs en mer bredare syn på samhällets och framtidens utmaningar. För att citera eller rentav göra en Juholtare, Alliansen har större ambitioner än det som redan har genomförts. Det är just detta som Alliansen bör fokusera på, att bredda sig och göra sig intressanta i frågor som tidigare inte varit starka områden.

Dock kan jag inte känna en riktig nöjdhet över bara detta. Förväntan att det ska komma mer finns fortfarande kvar. Det är den förväntan som finns kvar under dagen, en dag då Moderaterna har sin dag, en dag som jag återigen missar. Det blir som vanligt, att man får bevittna händelserna från fastlandet. Utspelen, framträdandet och framför allt, Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen.

Fredrik har mycket att vinna på om han breddar sig och lyfter fokus bort från den inriktning som han hade i sitt anförande i riksdagens senaste partiledardebatt. Dagens debattartikeln kan skönja förhoppningar om en ny inriktning, det är upp till Alliansens företrädare att avgöra i vilken riktning som förnyelsen ska fortsätta.

Media: AB, AB, DN, Exp, GP, GP, SvD, SvD, SvD, SvD.