tisdag, juli 05, 2011

#Almedalen - Ohly är ganska ensam nu

Om man ska göra en tolkning utav Lars Ohlys tal från ikväll kan man känna en sak. Han tycker varken om borgerligheten eller sina tidigare rödgröna kamrater. Den enda rödgröna rörelsen är enligt Ohly Vänsterpartiet. Garanten mot ökade klyftor, räddningen mot den ökande främlingsfriheten är det vad Vänsterpartiet är. En rättvis offentlig vård är garanterat om Vänsterpartiet får bestämma säger Lars Ohly när han står på sina privatoperade ben och basunerar ut dessa förlovade ord. Fast han gör det bra, hans retorik är något som är hans stora fördel, dock inte politiken.

Motståndet mot en friare sjukvård där människor är genuin hos Vänsterpartiet. Motståndet mot att det lite varstans ploppar upp nya vårdcentraler, att reformen för att öka vårdtagarnas valfrihet ger mer vård till de som är mest utsatta, det är ett motstånd som är genomgående för den vänster som Lars Ohly vill se.

Det som leder Lars Ohly framåt är viljan att bestämma. Lars Ohly och vänstern vill förstås bestämma över allt och alla. Finns det frihet finns det regleringar, finns det fritt kapital finns det beskattning, finns det marknadsekonomi finns det mer av planekonomisk modell. Att Lars Ohly avskyr den utveckling som sker, mot mer frihet både när det gäller ekonomisk som självbestämmande är det som präglar hans agenda.

Ska man också tyda hans tal är det också ett definitivt avsked från sina två rödgröna kamrater. Skillnaden mellan Alliansens politik och den som S och Mp driver är enligt honom tolv månader, sen är skillnaden utsuddad. Det tidigare gemytet och viljan till att regera tillsammans är nu utbytt mot ett regelrätt gräl. Jag kan fundera kring hur de vänstersossar som fortfarande hoppas på att banden till Vänsterpartiet förhålls starka tänker. Dock kan man tyda att Juholts intåg nu marginaliserar den vänster som Ohly leder och som nu fler och fler överger, särskilt de som flydde socialdemokratin när de gick mot mitten, en färd som i månt och mycket har avbrutits av firma Juholt.

Lars Ohlys agenda är i månt och mycket en agenda riktat mot att folk ska jobba mindre, att folk ska få behålla mindre i plånboken efter skatt och förbanna de som får för sig att låta någon annan städa deras hem så att de kan ägna sig åt varandra än åt de där tråkiga vardagssysslorna.

Nu är Lars Ohly inte ohotad, Jonas Sjöstedt är nu inne på banan igen, redo att utmana om partiledarposten. Vi vet i nuläget inte om detta var Lars Ohlys sista framträdande. Dock kan jag passa på att tacka Lars Ohly för alla de år och Almedalstal som har varit. Tack Lars, tack vare dig och ditt vänsterparti får man sig att fortsatt känna sig lite bättre er. ;)

Media: AB, AB, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvT, SvT.