onsdag, juli 20, 2011

Lästips: Nej till EU-skatt

Dagens lästips blir Karl Sigfrids artikel på Svenska Dagbladet om det bisarra i att införa en EU-skatt för banker. Detta är en reform som drabbar även de som inte har intressen i den grekiska ekonomiska krisen. Det som Sigfrid lyfter upp är viktiga aspekter för den grekiska ekonomin och EU:s ansvar:

  • Det svenska skattesystemets legitimitet och rätten att inte behöva betala andras ekonomiska slarv.
  • Det grekiska legitimiteten för sitt skattesystem och att man borde inse absurditeten i de ekonomiska förmåner som utgår till grekiska arbetare. Exempel på det är bonus för att man kommer i tid till jobbet och lönetillägg för att tvätta händerna. Något som borde ses som självklart.
Grunden ligger i det ekonomiska slarv som den grekiska regeringen har bedrivit i åratal och bristen på insikt att det grekiska skattesystemet måste respekteras. Det handlar inte bara om att alla bidrar till den utan att styrande politiker använder sina skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Den verklighet som har förmedlats är en modern grekisk tragedi, en regering som inte tar ekonomiskt ansvar och en befolkning som inte ser legitimiteten i ett stabilt skattesystem och en tillit till de styrande politikerna.

Denna verklighet ska inte Sverige eller något annat EU-land få stå för. Grunden för EU var att skapa fred och stabilitet i en region som är rik på sin historiska konflikter. Samarbetet bygger på att alla medlemsländer visar respekt för varandra och tar sitt ansvar för att inte skapa politisk eller ekonomisk stabilitet. EU-samarbetet bygger på att alla länder respekterar och samarbetar med varandra, inte tar ansvar finansiellt ansvar för att någon anser att det går att slarva med sina finanser och tro att någon annan ska stå för det.

Bloggar: Holmqwist, Hökmark.
Media: SvD.