fredag, juli 29, 2011

Norge sörjer medan vissa utnyttjar det i inrikespolitiskt syfte

Norges väg att komma över dessa tragiska händelser kommer vara lång. Det som fokus bör vara på är att gemensamt visa att även om en attack var direkt riktat mot Arbeiderpartiet och AUF blev det en attack mot hela det norska samhället, hela det demokratiska samhället. I längden blev vi alla drabbade då hatet och ondskan slog mot människor engagerade sig efter sin egen politiska övertygelse fick offra med sina liv.

Den debatt som har kommit upp nu i kölvattnet av tragedin och kritiken mot statsminister Reinfeldts ledarskap är just en debatt som i nuläget känns helt ovärdigt. Jag tryckte på det även i morse och vidhåller det faktum att använda tragedin i Norge för sina egna politiska syften är rentav pinsam. Senast i raden var Anna Troberg från Piratpartiet som vill använda tragedin för att plocka politiska poänger på både FRA och datalagringsdirektivet.

Det som dock är det mer påtalande för mig som bloggare är just hållningen från de socialdemokratiska bloggarna som tyckte att det bara behövdes fyra dagar innan man använde tragedin för sina inrikespolitiska syften. Idag fortsätter den alltjämt. Jag tycker inte säga särskilt mycket än att säga att det är bra cyniskt att använda Norgetragedin till sitt smutskastande.

När man tillhör ett parti som är direkt drabbat, då ens norska systerparti blev utsatta för den mest horribla attacken mot det demokratiska samhället i den norska men även den nordiska historian, då blir beteendet än mer beklagligt. Jag har under den senaste veckan visat just mitt deltagande kring tragedin i Norge och tyckt att det finns behov av gemensamt engagemang. Detta deltagande har jag visat särskilt mot mina socialdemokratiska vänner.

Detta är inget gnäll, det är ett konstaterande av ett ovärdigt beteende att behöva partipolitisera på det viset. Till och med Göran Persson konstaterade detta i efterdyningarna av tsunamikatastrofen gällande i fråga om Alliansföreträdarnas kritiserande. Så herrar Johansson, LindströmMoberg och Westerholm, kan ni inte bara sluta gnälla, hoppa upp ur sandlådan och sluta använda den norska tragedin till försök att plocka billiga inrikespolitiska poänger? Det är en tid för sorg och eftertanke, i skydd av tragedin i Norge finns det inte läge att använda den för era pinsamheter.

Bloggar: Mr D.
Media: DN, DN, Exp, SvD.