tisdag, augusti 02, 2011

Den amerikanska "parasiten" fortsätter sin skuldbörda

2000: 5 700 miljarder USD.
2004: 7 350 miljarder USD.
2008: 10 092 miljarder USD.
2011: 14 292 miljarder USD. (Källa: US National Debt Clock)

USA är en parasit enligt Rysslands premiärminister Putin. USA:s drygt 300 miljoner invånare är redan skyldiga 47 640 USD per person. Skuldbördan höjs nu ytterligare 2,1 till 2,4 biljoner vilket gör att USA:s invånare kommer vara skyldiga mellan 54 640 och 55 640 USD per person. Detta är ytterligare en signal från ett land som får en allt längre väg att gå när det kommer till att reda ut sina långt krisande finanser.

Det är dock som det brukar vara, USA:s skattebetalare som får stå för Washingtons utgiftsbörda. Trots hårt tryck från demokratiskt håll blev det inga skattehöjningar. Ofinansierade skattesänkningar och en okontrollerbar statlig utgiftsökning har tärt den amerikanska ekonomin. Det är detta som är del två i den finanskris som USA nu genomlider.

Den första var en kreditkris, underbyggd av politiker med en vilja att kunna göra varje amerikan till ägare av sitt eget boende. Boendekrisen skapades av att man var ivrig nog att underbygga bankers möjlighet att låna ut till vem som helst oavsett betalningsförmåga. Fanny Mae och Freddie Mac är sinnebilden för den amerikanska statens inblandning i den amerikanska kreditmarknaden. Till slut blev Lehman Brothers den den avgörande droppen för den överfyllda bägaren.

Nu finns det trots allt en insikt hos vissa att detta är en ohållbar väg. Det är trots allt den finansiella krisen som har blivit väckarklockan för många länder om vikten av en hållbar offentlig ekonomi. Även USA måste inse detta faktum, kostnader måste anpassas efter intäkter, inte tvärtom som det görs i nuläget. I nuläget är det bara Paul Krugman, den tidigare ekonomiske nobelpristagare och en och annan Keynesian som förespråkar mer utgifter. Krisen har dock enligt min syn visat på att deras syn på offentlig ekonomi sedan länge är förlegad. I det läget är President Obama inne på helt fel spår.

Bloggar: André.
Media: AB, AB, DN, Exp, Exp, SvD.