lördag, augusti 20, 2011

Gustavsberg, sommartal och jobben framförallt

Farstaviken i Gustavsberg är i sig en mycket vacker plats ute på Värmdö. Den skulle säkert vara ännu vackrare om så vädret tillät. Dock lyckades dagens sommartalare, Fredrik Reinfeldt återigen övervinna vädrets makter, regnet försvann återigen när talet väl gick av stapeln. Men som metafor ger vädret en klar signal av vad som riskerar att hända om inte man hanterar de finansiella förutsättningarna främst.

Det som lämnar ett intryck från Fredrik Reinfeldts sommartal är ett centralt ord, ansvar. Det märktes ganska ofta att han återkom till just det ordet. Kanske tjatigt, men ansvar har tagit Sverige ur krisen den första delen av krisen, den statsfinanisella krisen är något som tynger vardagen i många andra länder, fast inte i Sverige. Därtill ligger de ramverk som instiftades under den förra regeringen och som den nuvarande har tagit ansvar för trots andra partiers rop på mer utgifter och större investeringar på lånade pengar.

Jag har beskådat de tre utmärkande punkterna som presenterats i Moderaternas prioriteringar. Det är glädjande att Moderaterna nu mer fokuserar på just unga, en grupp som har haft alldeles för lite fokus tidigare och där Moderaterna förvisso har gjort en del men behöver göra mer. Minskandet av marginaleffekterna när unga går från försörjningsstöd till eget arbete är en välkommen satsning, något som lyftes av Alliansens familjepolitiska arbetsgrupp i juli förra året och som Socialdemorkaterna lyfte i Almedalen i år. Jag noterar att vissa påstår att Moderaterna snor detta från S, men historien visar att Alliansen lyfte det förra året. Men kul att det finns bred uppslutning kring förslaget.

Det är dock den mest kritiserade reformen, i allafall från vänsterhåll som är det mest välkomna. Jag noterade på morgonkvisten ett inlägg från Sebastian med en text där han skrev "Man gör också tydligt att man vill samarbeta om nu Alliansen själva inser att ett lands byggs av mer än enbart sänkta skatter och skattesubventionerade jobb". Man märker tydligt att det handlar en del om sänkningen av restaurangmomsen, en reform som nu äntligen blir av. Man märker tydligen den bristande logiken att detta enligt vissa skulle vara en subvention av restaurangjobb, att det skulle vara en skattesubvention för att krogägare inte skulle behöva betala lika mycket i mervärdesskatt. Om man nu vill klanka ner på att Moderaterna endast bryr sig om skattesänkningar och "skattesubventionerade jobb", kan man ju påminna om vilka jobb som ingår i begreppet "skattesubventionerade jobb", dvs HELA OFFENTLIGA SEKTORN. Jag förmodar att det inte är något fel på de jobben.

Restaurangmomsen är just chansen för fler företag med små marginaler att kunna utveckla sin verksamhet, anställa den den där personen som behöver för att avlasta deras arbete och minska deras tidsbörda. Det är just den bristande respekten som är talande här. Att jobb inom restaurangjobben skulle vara "fel jobb", att marginalerna för restaurangföretagare, som min syster och svåger kunde öka skulle vara något fel. Det finns en bristande respekt och ett ohyfs i debatten som man hade viljat undvika att vara med om. Det finns också en signal om att vissa jobb inte är riktigt bra nog. Tomas Eneroth får vara symbol med sitt uttalande "Om du inte längre kan jobba som journalist ska du inte behöva bli lokalvårdare". Något fel är det med jobb enligt vissa, som om evig bidragsförsörjning skulle vara något bättre än just jobb.

Ett omdöme för det här talet får vara att Fredriks tal idag är en klar klasskilland från hans Almedalstal i år. Jag är ganska glad över en partiledare som inte rabblar ut löften i varje mening efter varandra. I det avseendet jag även sakna de företrädare inom Moderaternas motståndarpartier som visade prov på mer ansvarstagande och respekt för det knappa utrymmet som nu finns.

Media: Ab 123, DNExpr , SvD SvD, SR SR.
Bloggar: Ankersjö, Avdelningen bittra sossar ger ingen trovärdighet, Kent, RasmusSnällman, Tokmoderaten..