söndag, augusti 07, 2011

Ingen tokhöger att kräva sunda statsfinanser

"I en tid då USA mer än på länge behöver nationell samling och kompromisser har teapartyaktivister och andra delar av den amerikanska tokhögern spelat rysk roulett med landets ekonomi" - Peter Wolodarski i sin söndagskrönika om den amerikanska ekonomin. Igår var jag tydligen något otydlig i mitt inlägg gällande ansvaret för den amerikanska ekonomin och vikten av att båda de politiska lägrena inser allvaret i det hela. Inlägget fokuserade då på problematiken med de drastiskt ökande offentliga utgifterna. Dock blir insikten av att få en budget i balans blir än tydligare, ansvar samt ordning och reda i statsfinanserna är ingen direkt tokig idé, tämligen sund.

Sedan Obamas tillträde i Vita Huset har de offentliga utgifterna ökat med 25 procent. I det ligger mycket av problematiken, men vägen att komma därifrån kräver mer än omfattande nedskärningar. I Sverige har skattesänkningar fått stå tillbaka för att garantera ordning och reda i de offentliga finanserna under den första delen av finanskrisen. Nu finns ett reformutrymme, men i takt med det som nu händer kan denna sänkning med viss sannolikhet att skjutas upp.

Den brittiska Tories-Libdemregeringen har fått ta till vissa skatteverktyg för att stävja de krisande brittiska finanserna som lämnades åt dem efter Labours valnederlag förra året. Republikanerna i USA har varit hårdnackade i sitt motstånd mot skattehöjningar, dock innehåller deras kritik en del relevans. Vikten av sunda finanser, att kostnader matchar intäkter är inget som bör ge dem kännetecken som tokhöger. Dock finns det givande och tagande i det hela, även republikanerna kommer få bita i det sura äpplet.

Veckans budgetöverenskommelse räddade USA i sista minuten, dock är det lång väg kvar. Sänkningen av kreditbetyget var en väckarklocka för USA att komma till stånd med sunda offentliga finanser. Ett utgiftstak likt det i Sverige är en förutsättning. I det läget är det inte läge att kalla Tea Partyrörelsen för tokhöger utan för ekonomiskt ansvarstagande människor. När det kommer till skattefrågan är USA nere på nivåer som skulle få Reagan att rycka till i sin grav. I sinom tid måste även utgiftssänkningar mötas av vissa skattehöjningar. Lite konstigt för en skattehöjarmotståndare som jag, men jag har även tyckt att ett land som Kina har haft en sundare inställning till offentliga finanser än USA.

Bloggar: Edvin tycker Wolodarski är tokig, Elias med liknade syn på Wolodarskis artikeln som min, Johan som tipsade mig om artikeln i Washington Post, Per om risken, Per AnkersjöPeter H om uteblivet teparty, Peter J med sin något diffusa liknelse mellan Tea Party och Moderaterna i skattefrågan

Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DNExp, SvD, SvD.