tisdag, augusti 30, 2011

Låt människor välja sina egna röda dagar

Idag är det Eid al-firtr, muslimernas stora högtid som markerar slutet på fastemånaden Ramadan. Samtidigt som Willys och andra matvaruaffärer kör med sina riktade kampanjer mot den svenska muslimska befolkningen för att visa sin uppskattning för andras kulturella och religiösa högtider finns det personer som utnyttjar det av ren och skär populism. Carin Jämtin har tidigare lyft detta förslag, Peter Weiderud passar på under en av muslimernas största högtidsdagar att lansera just Eid al-fitr som en nationell högtidsdag.

Eftersom förslaget inte är nytt är jag inte förvånad. Dock kan jag likt andra fundera kring varför andra religiösa och kulturella högtidsdagar som firas av många av de olika nationaliteterna som bor i vårt avlånga land inte faller i Weideruds fokus. Ser vi till den stora muslimska befolkningen och hur Peter Weiderud vill förära dem med en röd dag i den hedniska kalendern, kan man fundera vad han vill ge till den judiska minoriteten, den hinduiska och alla de minoriteter som har sina olika högtidsdagar. I och med att Sverige är berikat med ett spann av olika nationella, kulturella och religiösa minoriteter finns det en rad högtidsdagar som borde falla i Peter Wideruds fokus.
  • Det kinesiska nyåret.
  • Det persiska nyåret Nouruz.
  • Den judiska högtidsdagen Yom Kippur.
  • Den hinduiska högtiden Holi.
  • Den buddhistiska högtiden Vesak för de runt 35-40 000 buddhister som bor i Sverige (Jämfört med de runt 100 000 muslimer som bor i Sverige)
Som man ser finns det en rad religiösa och nationella högtidsdagar som borde vara av samma dignitet. Att belöna vissa med en röd dag, men inte ge andra är en form av diskriminering. Rättvisa är viktigt, vissa vill spela på den ökande islamiseringen av det svenska samhället, skäl som inte jag delar. Det här handlar om allas rätt att fira sina högtidsdagar. Om man då ser till att Anders Weiderud vill ge de svenska muslimerna en röd dag, kan man fundera kring vad han anser om de andra religiösa minoriteterna som har sina högtidsdagar.

De röda dagarna är i sig oerhört tillväxtdämpande, det som behövs är inte mer röda dagar. Dock kan jag tycka ett förslag som har lyfts av Annie Lööf, kandidat till Centerpartiets partiledare som ett rimligt förslag. Flexibla röda dagar som kan plockas ut när som helst under året. De som inte vill vara lediga första maj kan vara lediga en annan dag. De som inte firar de kristna högtidsdagarna kan välja att ta ut dessa röda dagar då deras religiösa högtider hålls. Hittills är det en önskan, om det fungerar i praktiken kan vara värt att undersöka.

Bloggar: Tokmoderaten.