onsdag, augusti 31, 2011

Palestina, Hamas och svenskt bistånd som finansierar

Under 1980-talet gick svenskt bistånd till 10 afrikanska länder där 9 av dem var diktaturer eller socialistiska enpartistater. Att belysa svensk biståndspolitik som generöst är en sak, dock är kvalitén och uppföljningen det som har svärtat ned, återigen blir man bedrövad av hur svenska biståndspengar hamnar helt fel.

I det här fallet handlar det om det som Per Gudmundsson belyste igår och som Aftonbladet idag ser som ett "avslöjande". Palestina betalar ut bidrag till fängslade Hamasterrorister, människor som ligger bakom mordet på flertalet israeliska invånare, flertalet av dem oskyldiga civila. Vad som är beklämmande är att svenskt bistånd årligen finansierar den palestinska myndigheten, indirekt blir svenska skattebetalare finansiärer till dömda terrorister.

40 miljoner kronor går i år från det svenska biståndet direkt till den palestinska myndigheten. Ambitionen med bistånd är att finansiera uppbyggnad, att stärka det civila samhället bidra till tillväxt och uppbyggt välstånd. Det är exempel som detta som ska undvikas med alla möjliga medel. Syftet med god kvalitet och uppföljning av det svenska biståndet är att säkra att pengarna hamnar rätt. Det här är en signal om att något är fel, därför bör UD snarast agera i frågan. Svenskt bistånd och dess rykte för att vara generöst behöver alltid ses efter för att undvika exempel som dessa. Open Aid har lanserats för att förbättra insynen. Det är bra, men att finansiera terrorister är inte bra.

Per Gahrton skrev tidigare i veckan om kravet på att uppmärksamma Israels brott mot mänskligheten. Det vore intressant om hur han ser på den här saken. Men sannolikt kommer vi inte att få se eller höra något om det. Gahrtons inställning till konflikten i Mellanöstern är så ensidig att det gör ont. Hela Gahrtons världsbild bygger på att inte se vikten av både israelernas och palestiniers rättigheter, bara att anklaga Israel för olika handlingar. Det bygger ingen långvarig fred.

Media: SvD.