torsdag, augusti 18, 2011

Vem ska Collin och resten nu skylla på?

Att betala ut höjda arvoden är en sak om företag kan visa upp resultat som är helt i linje vad som förväntas av dem. Starka finansiella resultat, stark orderingång och hög likviditet. samtliga dessa tre parametrar saknas dessvärre hos SAAB, det har det gjort sedan länge. Trots det fanns det läge för ägarna att höja styrelsearvodena.

Med tanke på att det har höjts röster om att staten skulle kunna gå in med medel känns detta högst osmakligt. Diskussionen har kretsat mycket kring kritiken mot regeringens hantering av det sedan länge dödsdömda SAAB. Det faktum som vi borde inse nu är att vi snarare borde känna oss lurade av de ägare som lovade ljusare tider för det krisande SAAB.

Victor Muller och resten av styrelsen i Swedish Automobile valde trots förutsättningarna att höja sina arvoden. Trots att produktionen är avstannad, trots att likviditeteten är katastrofal, trots att löner inte betalas ut görs denna manöver. Taskig tajming är trots allt ett talande faktum. Något som även de fackliga företrädarna som igår var ute i mediebruset borde inse vad som pågår och som vad vi ska skydda våra skattepengar ifrån.

I slutändan tycks det finnas få personer som fortfarande hoppas. En av dem är motorkrönikören Robert Collin. Hur de nu ska skylla incidenterna på regeringens hållning till ett sjunkande skepp? Regeringen äger som tur vad inte SAAB, därför behöver de inte ta ansvar för styrelsens omdömeslöshet och bristande respekt för SAAB:s knappa förhållanden. Bara vi inte tvingas se gemensamma skattemedel betala denna cirkus.

Bloggar: Ankersjö, Lidby, Tokmoderaten.
Media: DN, Exp, SvD, SvD, SvT, SvT.