lördag, september 24, 2011

Annie get your gun

Lördagskaffet börjar stärka kroppen och den sommar som börjar ebba ut gör sitt sista andetag utanför fönstren. Även om lördagen kommer vara en dag då avkoppling kommer stå i fokus, oavsett spatserande på stan eller springandes i ett 30 km långt terrängspår på Lidingö är detta lördagen där framtiden är mer närvarande för vissa än för andra. Att väljas till ett uppdrag är en sak, idag ska Annie Lööf hålla det tal som för evigt kommer sätta prägel på hennes partiledarskap.

Alltjämt går centerstämman vidare. Igårkväll när jag kom hem, fick jag notera hur landsbygdsminister Eskil Erlandsson höll hov i talarstolen. Eskil tillhör glädjande nog den av alla centerministrar som folk har störst förtroende för, 85 procent vill se honom kvar på sin post. Idag ska Annie briljera, och den politiska agenda ska fortsatt sättas. Dock är ett besked från stämman att beslutet om en hur gemensamt finansierade välfärden ska bedrivas. Att tvångsindela välfärden och säga att 50 procent ska vara offentligt respektive privat är inte den diskussion som bör finnas när det gäller vår gemensamt finansierade välfärd.

Rent principiellt tycker jag det är fel att hela tiden landa i diskussionen kring hur mycket av den gemensamt finansierade välfärdsverksamheten som ska bedrivas offentligt eller privat. Målet om att 50 procent ska vara privat känns som ett grovt feltänk. Grunden i min syn på den gemensamma välfärden är att valfriheten ska vara överordnad. Kvalitet måste utgå ifrån vad den enskilde individen tycker om den vård den får och vilket bemötande de får. Om 60-65 procent känner att de får bäst vård genom det offentliga, hur god rimmar då tanken att man ska tvinga fram 50 privatdriven vård?

Grunden är inte här att privat vård är något fel, utan ett bra komplement till den offentligt drivna vården. Den gemensamt finansierade välfärden ska erbjuda en flora av olika alternativ för vårdtagarna. De verksamheter som inte håller måttet, offentliga som privata är de som ska bort. Främsta målet måste vara att de vårdverksamheter som bedrivs är de bästa för vårdtagarna, oavsett driftsform.

Åter dock till Annie, vägen har stakats ut mot partiledarskapet, nu är det dock ingen som kommer kunna stå där och assistera henne. Talet som hålls idag är hennes eget och hennes framtid samt eftermäle kommer påverkas utav vad som kommer från henne idag som denna. Detta är första dagen på resten av deras liv, för Annie och för Centerpartiet. Det är hon som kommer sätta prägeln för vad som kommer härnäst.

Bloggar: M Andersson, P Andersson, Högberg, Jönsson, TörnqvistWesterholm,
Media: AB, DN, SR, SvD.