onsdag, september 28, 2011

Börjar vi genomskåda Juholts bluff?

Jag kan inget annat än säga att ryktena som florerar från den Socialdemokratiska riksdagsgruppens interna möten inte rimmar särskilt bra med tanke på att budgeten inte är släppt, men att man nu börjar skönja motståndet inifrån leden, inte minst i socialdemokratins allra högsta skikt.

Det är svårt att påstå att Socialdemokraterna är ett enat parti då den senaste partiledarprocessen var väldigt uppslitande. Mycket bra kompetens har skuffats undan i de bakre leden, de som inte tidigare har haft något tung ansvar har lyfts fram. Att rykten sipprar ut från interna möten går inget annat att tolka än att någon som känner sig illa behandlad nu får en chans att ge igen.

För några månader sen beskrev Ylva Johansson (S) hur regeringen driver en kall och hård politik i och med att man bland annat inte vill höja ersättningsnivåerna i a-kassan. Nu kommer ryktena om att förslaget på höjningar från S-håll inte blir av. Man får hoppas för Ylvas del att hon starkt kritiserade förslaget från firma Juholt/Waidelich, annars skulle hon framstå som högst ordinär hycklare.

Begivenheten ligger inte bara att kommentera saker och ting i sig. Ibland hittar man infallsvinklar som gör ens analyser och skrivande än mer intressant. Edvin Alam förmedlar för dagens "slå hål på argumentation"-exempel från Christer Wennerholms sida. Vi vet sedan tidigare att S i landstinget i Stockholm föreslår neddragningar på 450 miljoner, samtidigt vill man nu nationellt tillföra 438 miljoner/år. Det ska bygga ut t-banan till Karolinska och Haga, ett arbete som skulle ta 104 år med de pengarna. Hoppas då att landstinget går in med hälften, vilket halverar tiden till 52 år. ;)

Enbart satsningarna i dokumentet "Urban tillväxt" når upp till 18 miljarder. Jag får en föraning om att regeringens eget reformutrymme kommer att uppskrivas rätt rejält, och om inte det vore nog har jag idag hört rykten om "vissa omfördelningar" i befintlig budget, allt för att finansiera sina löften. Några som bör oroa sig över begreppet "omfördelningar" är försvaret, en sektor där man från S-håll tidigare har föreslagit sex miljarder i nedskärningar över tre år.

All in all för att använda ett Johan Westerholmbegrepp: Det blir intressant att se det samlade förslaget som ska komma nästa vecka. Då får vi reda på hur mycket det eventuella luftslottet har blåsts upp. redan nu börjar rykten florera att tidigare ställningstaganden. Jag tror att Juholt borde vara lite orolig i det här skedet. Det är nu som hans trovärdighet verkligen sätts på spel. Är det som vi börjar skåda början på Juholts bluff?

Bloggar: Johan, KentPaul, MartinPeter A, Peter HSten och Brynäsfjanten.:P