torsdag, september 01, 2011

C inte längre en dörrmatta för S

Centern har alltid varit utsatt för spekulation från många håll. Det finns ett intresse kring partiet som ibland förvånar hur människor från håll och kanter orkar att lägga så pass mycket energi på att tala ner ett parti som under 40 år har haft en nedåtgående trend. Centern har inte längre ett mittenparti? Jag gör tolkningen att vissa som länge önskat att Centern tar det ansvar som dessa personer tycker är ansvarsfullt, dvs inser vikten av samarbete med sina socialdemokratiska bröder, ett samarbete som tidigare var starkt och som vissa håller vid liv ute i kommuner och landsting.

Det politiska landskapet har förändrats under lång tid. Centern har kapat sina tidigare band på nationell nivå, Miljöpartiet har tagit klivet till ett parti som vill ta ansvar och är beredd att samarbete åt båda hållen. Att de gör detta är förutsättningen för ett parti som bildades med ambitionen att bryta blockpolitiken. Den stora förloraren är förstås Socialdemokraterna. När Centern inte längre vill samarbeta, när det rödgröna samarbetet inte längre är givet, då blir det problem.

Det är då bitterheten kommer. Istället för att fokusera på sin egen framtid försöker man tala ner ett parti som sedan lång tid haft problem rent opinionsmässigt, men bortser den nedåtgående trenden i sina egna led. Nästa val är det en stor sannolikt att ett valresultat för Socialdemokraterna blir under 30 procent. Centern fick allt för mycket under förra mandatperioden vara den som fick förklara Alliansens kompromisser utan möjligheten att få ut sin egen agenda. Vikten av ett sunt allianssamarbete är att fyra partier har möjlighet att komma med sin agenda och att samarbetet gynnar alla fyra.

Med Annie Lööfs intåg i Centerns partiledning kommer en tid då Centern får en tid att fokusera på sig själv. Centerpartiet är sedan länge ett tydligare borgerligt parti, att hålla på att raljera angående detta känns rätt meningslöst. Anledningen stavas till att man önskar att Centerpartiet åter blir Socialdemokraternas samarbetspartner. Centerpartiet är dock ett borgerligt alternativ, att återgå till rollen som socialdemokratins dörrmatta är inte önskvärt, inte heller Miljöpartiet har den ambitionen. Det finns en bitter skara vänstertyckare som nog måste inse detta faktum.

Bloggar: Högberg, KentTokmoderaten.
Media: AB, AB, AB, DN, SvD, SvD, SvD.