tisdag, september 20, 2011

Dagen då ansvar ska kommuniceras

Gråtung är himlen och gråtung är också de ekonomiska förutsättningarna. Den som idag läggs på riksdagens bord är just en budget som till följd av de rådande omständigheterna fått titeln "Tid för ansvar". Ansvaret har blivit Alliansens modeord för hösten, inte minst på finansdepartementet. Det är ganska lätt att beskåda de ekonomer och politiska kommentatorer som i tv- och radiostudios propagerar fler ekonomiska stimulanser, likt våra politiska ofränder som lovar ambitiösa satsningar och tycker att regeringen snålar.

Ingen vågar egentligen ifrågasätta Anders Borgs sätt att hantera den ekonomiska krisen. Jämrfört med Reinfeldt/Borg befinner sig Juholt/Waidelich på ett betydande avstånd från de förstnämnda när det kommer till allmänhetens förtroende att hantera de offentliga finanserna.

Kort om budgeten. Det blev känt under morgonen att ytterligare satsningar kommer på arbetsmarknadspolitiken. Förstärkningar i den storra AMS-kolossen, allt från att möta människor i tidigt skede i jobb- och utvecklingsgarantin, utökade utbildnings- och praktikplater. Jag har förstås ett hjärta som klappar för att man borde göra något mer omfattande åt arbetsmarknadspolitiken som innefattar Arbetsförmedligens position. Något som borde bli Alliansens fokus i ett längre perspektiv är att se hur man kan konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och uppluckra deras förmedlingsmonopol till förmån för mer nischade aktörer. Den sektorn skulle må bra av lite mer differentiering.

Omdömet om den kommande budgeten är att den kommunicerar avsikten att möta de grupper som har störst risk att drabbas av den ekonomiska instabiliteten. Förstärkningar görs för dem, ett speciellt omtyckt inslag är förändringar i beräkningen av försörjningsstödet. Den bespottade restaurangmomsen blir av vilket är en lättnad för många av de som lider av små marginaler och har svårt för verksamheten att gå ihop.

Tid för ansvar, det begrepp som finansminister Anders Borg nu har gjort till ett nytt begrepp för Alliansen. Det är tre a:n som är ledorden, ansvar, arbetslinjen och Alliansen. Höstens budget ska andas ansvar inför de rådande ekonomiska förutsättningarna. När många länder diskuterar åtstramningar kan Sverige vara återhållsamma samtidigt som man kan fortsätta med nya reformer, det om något är en lättnad att Sverige inte befinner sig i liknande prekära situation som många andra länder.

Bloggar: Högberg, Peter.
Media: AB, ABAB, AB, DNDNSRSR, SVTSvD, SvD.