onsdag, september 28, 2011

Dags att börja (s)yna korten

Notiserna börjar trilla ut på Twitterflödet. De första nyheterna ska sippra ut från det socialdemokratiska budgetalternativet. Ute på Studentpalatset ska Socialdemokratin göra en av sina "låtsasresor till vardagen". Samtidigt börjar tiden bli knapp för övriga länder, samtidigt som EU förbereder sig för att förhoppningsvis rösta för stramare budgetregler.

Gunnar Hökmark beskriver dessa åtstramningar som trovärdighetsomröstning för EU:s sätt att hantera den europeiska ekonomin. Stramare regler gällande underskott, budgetmål och skuldbörda är vitalt och den hantering som flertalet EU-länder har haft av sina offentliga finanser är allt annat än acceptabla. Bristen på respekt inför den gemensamma stabilitetspakten är det som gör att skepsisen inför euron som valuta blir större.

Vikten av att strama upp budgetreglerna och sända ut en signal till medlemsländerna är vad som behövs för att skapa trovärdighet för den europeiska ekonomin. Vad är parallellen till Sverige? Sverige lever alltjämt upp till de fastställda krav som finns och skulle i mitt tycke klara av kriterierna för ett EMU-medlemskap. Detta är dock i nuläget aktuellt. I Sverige är det dock som i EU, socialdemokratin är de som ska syna sina kort. Nästa vecka kommer budgetalternativet. Då får vi reda på vad de prioriterar, vilka satsningar de gör och hur det ska finansieras.

I EU kan förhoppningen om det blir ett stramare regelverk när det gäller EU-länders finanser en förhoppning som vilar på hur de svenska socialdemokraterna agerar, enligt Hökmark. Tidigare har det inte funnits anledning att ifrågasätta socialdemokratins moral inför tydliga och hållfasta budgetregler. Med Juholt/Waidelich vid rodret och med fem av deras partivänner nere i Sveriges andra parlament blir det annorlunda.

Socialdemokraterna har alltid ett val, korten måste ändå synas, det är frågan om hur länge de väljer att inte visa dessa. Idag får vi en nys vad som komma skall, annars är det rätt ovisst vad som skuggbudgeten ska bjuda på. För socialdemokratin i Bryssel är det läge att visa vad man vill gällande de gemensamma budgetreglerna, i Sverige har Juholt sin ödesstund, ifall han klarar av att leva upp till sina löften eller inte.

Media: Exp.