måndag, september 12, 2011

Det våras för den politiska hösten

Norrmännen går till lokalval idag, Annie Lööfs nominering lyfter Centerpartiet i opinionsmätningarna och firma Reinfeldt/Borg sätter ett tämligen stor hinder i vägen för regeringens EMU-vurmare, främst Folkpartiet som kämpat för en ny omröstning och en anslutning till samarbetet inom snar tid. Trots att jag också röstade ja 2003 kan jag också finna en stor lättnad vid att vi inte valde att delta fullt ut då. Euron var till början inte orsaken till krisen, men bristen på ansvarstagande från de deltagande länderna, inte minst Grekland, Italien och Spanien har satt samarbetet på spel.

Även den politiska hösten kommer vara rätt turbulent och det vet riksdagens ledamöter om när de återsamlas officiellt för riksmötets öppnande på torsdag. Oppositionens skyttegravskrig gentemot regeringens budgetarbete kommer på sin spets i höst. Dock väljer regeringen inte att gå vidare med sin ambition om ett femte jobbskatteavdrag denna gång, det som gav upphov till det stora hotet om att den samlade oppositionen skulle göra gemensam sak mot regeringen.

Kritiken kommer dock finnas där alltjämt, dock kommer kritiken mot förslag som den sänkta restaurangmomsen av sig då Miljöpartiet är för och var också bidragande till att de rödgröna föreslog detta i valet 2010.

Vad resten av hösten kommer att bjuda på återstår att se. Som moderat kommer partistämman i oktober vara av stort intresse då det moderata förnyelsearbetet kommer att ta ny fart. Men framför allt kommer Allianssamarbetet få en ny förgrundsgestalt, Annie Lööf tar om några dagar över ordförandeklubban i Centerpartiet och sätter sin ton i både centern och Allianssamarbetet.

Hösten kommer just vara en rätt gråmulen sådan då konsekvenserna av de statsfinansiella kriserna får verkningar på den globala marknaden. Det finns mycket kvar att göra för att få i ordning på många krisande ekonomier, sedan bör insikten höjas om inte de offentliga finanserna sköts väl kommer marknaden att svara därefter. Det är hur politiker väljer att hantera situationen som kommer att fälla avgörandet. Det våras för hösten, för fortsatt ekonomisk och parlamentarisk osäkerhet, höstlöven faller även om ett annat Lööf kommer att växa ut.

Bloggar: Andreas, Pierre, Stefan.
Media: AB, DN, Exp, SvD, SvD.