torsdag, september 29, 2011

En kaxigare framtoning Hägglund?

Centerpartiet har varit det mest otydliga partiet i svensk inrikespolitik. Dessa ord har yppats av självaste Annie Lööf, det började med valanalysen som hon ledde och fortsatte ändå in i den personvalrörelse som ledde till att hon tog över ordförandeklubban. Centerpartiet måste enligt henne bli ett mer kaxigt parti och jag känner att det finns vissa andra som kanske också bör tänka på det. Varför Göran Hägglund blir inte du lite mer kaxigare?

Opinionen mot Göran Hägglund har tidigare blossat upp lagom till en stämma. Inför senaste landsmötet blossade kritiken upp mot Görans partiledarskap. Den här gången finns det all anledning att analysera det faktum att kritiken blossar upp igen. Som kristdemokrat hade man kunnat hoppas på att en förändring skulle ske efter senaste mötet, men till skillnad från Centerpartiets stämma befinner sig kristdemokratin i samma status quoläge som tidigare. En förändring behövs och om den kan komma igång med nuvarande konstellation som leder partiet är den stora frågan.

Den mest intressanta infallsvinkeln är Kristdemokraternas roll som den tydliga högerkraften i borgerligheten. Socialdemokratin har tjänat bra på att ha Vänsterpartiet just till vänster om sig, allt för att uppfattas som mer pragmatiska än sina mer radikala kamrater på vänsterkanten. Det här kanske handlar inte om att göra Kristdemokraterna mer radikala, men en utmaning om att stärka deras position som en tydlig högerkraft som står upp för konservativt frihetliga ideal.

Det är just den bristen som har funnits i svensk borgerlighet, den tydliga högerkraften, inte en radikal form av höger utan en höger som står upp för de traditionellt borgerliga värderingarna. Till skillnad från Vänsterpartiet ska inte Kristdemokraterna uppfattas som ett radikalt parti utan som ett parti som står upp för traditionellt borgerliga idéer. Det är ett arbete som måste sätta fart, för det dödläge som nu råder kommer inte vara positivtm vare sig för Kristdemokraterna eller Göran Hägglund.

Bloggar: Peter.
Media: DN, Exp, SR, SvD.