måndag, september 12, 2011

En nödvändig omprövning

Vissa gånger gör man fel, andra gånger gör man om och ångrar sig. Jag är förstås lättad över att barnminister Maria Larsson gör reträtt från det tidigare beskedet att inte betala ut den föreslagna ersättningen för de fosterbarn som föll illa på grund av vanvård. Detta är ett bra besked att Larsson nu bjuder in till övergripande samtal, dock är det ett onödigt misstag att det första beslutet togs.

I vissa ordalag kan denna summa ses som en struntsumma, men den är symbolisk för att markera att man från myndighetshåll agerade fel och medverkade till att förstöra barndomen för en stor skara människor. Att i det tillfället backa undan med argumentet utifrån ett rättssäkert avseende är i sig förvånande för de som trodde att inga andra besked skulle komma än utifrån vad utredningen föreslog. Jag är dock lättad över att man backar från sitt tidigare ställningstagande, dock är skadan redan skedd, ett pr-misstag som kunde ha undvikits.

Som situationen är nu är det bara att inse misstaget och göra om beslutet. Det är dock ingenting klart om ersättningen kommer att betalas ut eller inte. Det är en dyster historia, ett resultat utav en social familjepolitik som lämnade många barn därhän, satte psykiska ärr i dem för all framtid. Vissa kom bra ut ur detta, andra inte. Det är dock läge att man nu villkorslöst ger en rimlig ursäkt till alla de som drabbades utav vanvården.

Bloggar: Kristian, Maria.
Media: AB, ABDNDN, Exp, Exp, SRSvD, SvDSvT.