fredag, september 16, 2011

En vinnande förlorare

I Sverige gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val på länge och förlorade kampen om regeringsmakten, i Danmark gjorde igår de danska Socialdemokraterna det sämsta valet sen 1906 men får en helt annan position än sina svenska grannar. Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks första kvinnliga statsminister och Dansk Folkeparti (DF) hamnar utanför maktens centrum efter år av centralt inflytande. Det är ändå det som ger en viss positiv känsla att det danska politiska landskapet målas om och förhoppningsvis genomsyras utav större öppenhet och tolerans än den linje som drivits under inflytande av DF.

Samtidigt är segern en bitterljuv seger för Thorning-Schmidt och hennes kommande allians. Likt Socialdemokraterna gör ett historiskt dåligt val gör även deras kommande regeringspartner Socialisitiskt Folkeparti ett dåligt val och tappar 7 av sina 23 mandat i Foketinget.

Det är förstås frågan kring hur dansk inrikespolitik kommer att utvecklas under den kommande koalitionen. Statsvetaren Ulf Bjereld pekar på den kommande regeringens skörhet, en allians som ska kunna finna en position där de kan samsas ihop. Hur de påverkar den förda ekonomiska politiken förblir en fråga framtill den första gemensamma budgeten.

Danmark har trots allt saker att ta itu med när det kommer med sin ekonomiska politik. Det danska budgetunderskottet beräknas gå upp i nästan 5 procent av BNP 2012 enligt den senaste budgeten, reformer för att stärka dansk konkurrenskraft samtidigt som utmaningen att ta itu med det växande budgetunderskottet blir en central del i den kommande samlingsregeringen.

Tillslut kan jag bara ta och gratulera Helle Thorning-Schmidt till privilegiet att bli Danmarks första kvinnliga statsminister. Nu är det hon som styr Borgen i Köpenhamn. Danmark har varit mer influerat av borgerlig politik än Sverige, trots allt får tio år av danskt borgerligt styre ett skifte. Det pekar allt på att väljarna alltid kräver fortsatt förnyelse. Regeringsmakten kommer inte längre utav sig själv. Likt Alliansen hela tiden måste eftersträva fortsatt förnyelse blir detta en utmaning för den danska borgerligheten nu när de får ge ifrån sig regeringsmakten.

Bloggar. Andersson, Högberg.
Media: AB, AB, DN, DN, DN, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD.