fredag, september 23, 2011

Hösten är här men det våras för Annie

"Från badtunnan i Högfors till 2 300 kvadratmeter upplevelsebad i fashionabla Åre. Centerpartiet har onekligen gjort en klassresa." skriver AB-ledare om den pågående Centerstämman på Holiday Club i Åre. Man kan ju undra hur de ställde sig till att deras egna favoriter i socialdemokratin tänkte när de valde fashionabla och nybyggda Radison Blue Waterfront mitt i Stockholm istället för det mer traditionella Folkets Hus. Mauds uttåg ur politiska hetluften tar sin form, nu våras det för en annan.


Det är trångt på mitten, inte minst när nu Centern nya ledning tar form och nu tar över styrningen i och med Annie Lööf nu till helgen kommer svinga ordförandeklubban för första gången, förklara Centerstämman för avslutat och inlett starten för en ny period i Centerpartiets historia. Samtidigt finns det utmaningar där och det är ganska uppenbart vilka som nu kan tänkas stjäla den positionen.


Det intressanta med hemliga dokument, ej avsedda för spridning, blir precis tvärtom. Miljöpartiet har en strategi för att locka väljare från bland annat Centern, det kan man också märka i retoriken. Jag blev själv väldigt förvånad att man både från Åsa Romsons och Gustaf Fridolins sida valde att lägga väldigt lite energi kring miljöfrågan sina Almedalstal. Skolan och småföretagen är det som lockar.


Det är därför som det är fokus Centern för Centerpartiets del. Det är ganska naturligt, det parti som är det mest otydliga partiet enligt Annie själv. Därför kommer den politiska mitten bli tämligen intressant den närmaste framtiden, ett centerparti som vill förtydliga sig själva och ett miljöparti som valt att nypositionera sig när de gamla samarbetspartnerna sviktar i politisk agenda.


Bloggar: Broman, Kristian, Magnus, Peter, Peter.
Media: AB, DN, Exp, SvD, SvDSvD.