måndag, september 19, 2011

Hur står sig Juholts mustasch mot Adaktussons frisyr?

Krisen för Kristdemokraterna är något som sätter media i fokus kring ett parti som valde att styra vidare efter sitt landsmöte utan några som helst förändringar i partiledarskiftet. Många har förstås tron att det är partiet som felar och inte Göran Hägglund i sig. Dock kan man börja fundera kring Hägglunds förmåga att stå upp för sina profilfrågor och få det genom det trånga nålsöga som utgör det reformutrymme som har satts upp.

Lösningen kommer ibland utifrån, från personer som inte har haft en naturlig plats i den interna partirörelsen under lång tid, utan som vid ett passande tillfälle nästlar in i den interna partigemenskapen. Lars Adaktusson har inte öppet medgett vilka som erbjöd honom posten som partisekreterare, men anförandet på Kristdemokraternas kick off förra veckan bekräftar lite av ryktena om att det var de som letade en parhäst till Hägglund.

Hur väl Adaktusson står sig inom Kristdemokraterna och hur väl han kan driva den kristdemokratiska agenda och få igenom inom ramen för allianssamarbetet i största möjliga mån, det är en fråga värt att begrunda. Jag kan dock tycka att det är intressant när partier letar företrädare även i miljöer som inte omfattar den interna partikulturen. Även om det finns krafter som vill vara med, som KDUordförande Aron Modig, kommunlrådet Ebba Busch eller riksdagens nya stjärna Caroline Szyber, är det alltid lovande att leta utanför den interna partiboxen och på det sättet hitta nya förmågor som kan lyfta ett trevande riksdagsparti.

Lars Adaktusson är lika mytomspunnen för sitt hårsvall som Håkan Juholt är för sin mustasch. Juholts mustasch, funderingen är förstås hur den står sig i kampen mot Adaktussons frisyr.