söndag, september 25, 2011

Söndagstankar: Hösten, ansvaret och ovissheten

Jag har lyckats beskåda en del bilder och klipp från den stämmobankett som hölls på centerstämman i Åre igår kväll. Det känns ibland lite orättvist att på avstånd få beskåda dessa trevligheter, Centerpartiet befinner sig i ett läge där allvaret och ansvarstagandet är påfallande. Men att ha glädje inom räckhåll är också viktigt för att förnya och förändra till det bättre. Annie har visat på denna förmåga, andra har visat den totala bristen på detta.

Karin Pettersson, ledarskribent på Aftonbladet och Socialdemokraternas kommunikationschef under valet 2010, beskådar osedvanligt bittert hur regeringen har lyckats med konststycket att kommunicera sin senaste budget i dess olika delar. Själv borde nog Karin fokusera på sina egna bedrifter, varför hon misslyckades så fatalt med att kommunicera den rödgröna agendan på ett trovärdigt sätt under valet. Eller är hon bara avundsjuk på regeringens sätt att kommunicera sin budget, ett konststycke som regeringen tidigare har kritiserats för, att dess reformer tidigare inte har kommunicerats riktigt tydligt?

Ibland brukar frågan komma kring det faktum när man kritiseras för det som Karin lyfter, regeringens stora skattesänkningar och om man träffat den person som både fått högre lön och mer i plånboken efter skatt tack vare regeringens jobbskatteavdrag. Och ja, jag har träffat dessa personer. Men jag känner egentligen för att kommentera Karins inlaga på AB-ledaren, det känns som det som lyfts har blivit läst tidigare. Inget direkt nytt under solen från en rörelse, med brist på tydlig agenda och som tyckte att en höjdhoppare vore passande att leda en partiutredning när det snarare skulle passa bättre med en orienterare.

Hösten har enligt finansminister Borg fått benämningen "Tid för ansvar". Nästa onsdag får reda på Socialdemokraternas alternativ. "Högre ambitioner" borde vara en lågoddsare i och med Juholts kommunicerande under året. Vi är dock intresserade av vilka prioriteringar som görs, vilka satsningar som ska göras och hur det ska finansiseras. Det har talats om man inte behöver låna, men inget om en eventuell skattebomb. Det i en tid när socialdemokrater i det ansvariga utskottet kommunicerat att det inte finns direkta behov av att kraftigt höja några skatter.

Det är ibland underhållande att man i det läget irriteras mer utav en regering som vill kommunicera sin egen politik när det finns det som hela tiden undviker att berätta vad de själva vill. Nästa onsdag går det dock inte att ducka längre, då ska korten fram på borden. Lån, skattehöjningar eller underskottsfinansiering, svaret på vilket alternativ som det blir kommer att då bli besvarad.

Bloggar: Johan.
Media: DN, DN, SvD, SvD.