torsdag, oktober 27, 2011

AB och guilt by association

Daniel Swedin, ledarskribent skriver ett inlägg utan att egentligen ta reda på hur det brukar gå till i riksdagenMan kan ju också sätta in sig i riksdagsrutinerna och inse faktum att motioner per definition avslås vilket var bakgrunden till detta avslag.

"I en riksdagsomröstning i går gjorde regeringen gemensam sak med Sverigedemokraterna och beslutade att Sverige inte ska vara emot ett förbud mot oljeborrning i Arktis.

Sedan i maj innehar Sverige ordförandeskapet i Arktiska Rådet, "de arktiska staternas samarbetsforum där man gemensamt arbetar för en ansvarsfull utveckling av regionen". Man kan ju fundera över hur ansvarsfullt det är att borra efter olja kring Nordpolen.

Enligt en rapport från Greenpeace har Lundin Petroleum tillstånd för exploatering och prospektering i regionen. Utrikesminister Carl Bildt, som satt i styrelsen för Lundin Petroleum, är också den som svinger ordförandeklubban i Arktiska Rådet."

Att en motion avslås behöver inte betyda att regeringen aldrig någonsin skulle ställa sig emot borrning i Arktis. Dessutom var det bara 94 stycken som valde att rösta mot reservationen mot avslag för nämnd motion. Noterar att både Swedin och Supermiljöbloggen kör med guilt by association-retoriken återigen. Börjar bli ganska tjatigt i nuläget.