torsdag, oktober 13, 2011

Alla lyssnade men tänkte på något helt annat

Ut ur stormen, in i debattens hetluft för att sedan träda tillbaka in i mediestormens öga igen. Håkan Juholt gjorde precis som det förväntades av honom. Hans bästa stund är i talarstolen, i duellerna, där besitter han en retorisk förmåga som han bevisade var hög redan under hans linjetal på kongressen. Det är förstås det man önskar, en oppositionsledare som utmanar, som ger den numer erfarne Fredrik Reinfeldt lite mer tuggmotstånd än vad som har levererats tidigare.

Det är i skuggan av det som pågår utanför riksdagen som fokus är på. Det som intresserar en främst är de tongångar som är inom partiet som Håkan Juholt leder. Redan i fredags, samma dag som Juholt bostadaffärer kom på tapeten kom även förslaget från Reepalu om synen på medborgarskap. Det som förvånar är inte bara förslaget i sig, utan uppgifterna om hur väl förslaget var rotat i ledarskiktet.

Morgan Johansson hade tillfrågat staben kring Juholt om man skulle avfärda förslaget. Det avfärdades inte, som Daniel Swedin skriver blir det staben kommunicerar det som partiledaren står för. Fem timmar senare hade Juholt backat från förslaget och Johansson och Reepalu stod där i skamvrån, svikna av sin partiledare. Att personer som Maryam Yazdanfar går ut och bekräftar denna story är tämligen självklar. Att bli petad från sin post som utskottsordförande under sin mammaledighet, oavsett om kompetensnivån var god var ett grepp från Juholt som gjorde både henne och många andra upprörda och villiga att hämnas.

Sanningen är trots allt att Juholts bestyr slår ut all form av förmåga för Socialdemokraterna att föra ut sin politik. I skuggan av detta känns storyn som kommer utifrån det magstarka och helt oacceptabla förslaget om olika former av medborgarskap. Frågan kom upp igen igår, den dag då Juholt fick chansen att just prata politik. Han gjorde det bra, men säkerligen var det många av dem som lyssnade som tänkte på något helt annat.

Bloggar: Högberg, LidbyNorah, PeterRadikalen, Roger.
Media: AB, DN, DN, DN, DNExp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD.