måndag, oktober 31, 2011

Bara inte grekerna nu omyndigförklarar sig själva

I grunden är orsakerna till den grekiska tragedin flertalet. Bristande skattemoral, onormala ersättningar och förmåner inom statliga yrken. Till råga på på allt bör det vara rimligt att påstå att allt inte var som det ska när grekerna ansökte och fick sitt medlemskap i EMU beviljat. Nu står ett samarbete som är djupt skakad av Greklands oförmåga att hantera sin egen kris.

På det finns ett i sig prövat folk. Men någonstans bör man inse att förmågan att komma på fötter löses inte av att strejka sig ur krisen. Ej heller är det rimligt att inse att de förmåner som man uppbär av, att 14 månadslöner per år, olika bonusar och lönetillägg för att man tvättar händerna och kommer i tid till jobbet, det är inte hållbart i längden.

I sig finns det många greker som jobbar hårt för att hålla Grekland på fötterna. Grekland har en vital inkomstkälla, turismen. Olyckligtvis får de som ser till att hålla den grekiska turistindustrin igång, är de som hamnar i skymundan av människor som beter sig som bortskämda barn som kräver mer och mer.

Frågan är hur ett eventuellt nej från grekernas sida skulle mötas utav EU och euroländerna. I sig är det lätt att vara efterklok, men Grekland borde inte ha fått sitt EMU.medlemskap och nu äventyrar de ett helt valutasamarbete. Frågan är om man nu är så pass djärv som man borde ha varit långt tidigare, att låta grekerna lämna euron.

Bloggar: EkonomistenTokmoderaten.
Media: DN, SRSvDSvDSvD.