söndag, oktober 16, 2011

Bubblan som bra(s)t


Det var så dags, de allt mer desillusionerade sossarna fick ett mer frustrerande moment. Trots att vi står inför en väljaropinion och inte ett faktiskt valresultat blir dagens mätning en värdesättning på hur den allmänna opinionen har reagerat på den senaste tidens händelser. Söndagförmiddag och solen skiner utanför, men kanske inte på socialdemokratin för tillfället.

Till följd av den senaste veckans skriverier har det funnits en rad andra moment som framställt socialdemokratin som ett parti som inte lyckas signalera ett parti som håller ihop internt. De interna striderna om skuggbudgeten, frånvaron från den direktsända debatten i SvT Agenda och turerna kring Ilmar Reepalus och Morgan Johanssons utspel är bara de moment som gör att turerna till de felaktigt utbetalda hyresersättningarna att få en och annan att fundera på vad som är på gång inom socialdemokratin.

Faktum är att det en gång fanns ett parti som hette Socialdemokraterna. De som jag bekantade mig med under 90-talet och 2000-talets första decennium, var en socialdemokrati som satte ansvarstagande främst. Den socialdemokrati som Juholt och hans vapendragare Waidelich kommunicerar är den socialdemokrati som målar de stora orden men som inte tycks hålla måttet när löftena ska omsättas i konkreta besked.

Håkan Juholts ambitioner växer sig långt större än förmågan att kunna omsätta dem i faktisk politik. Svaret på det blir ett svajigt agerande, en vindflöjels mentalitet där den position som tycks vara bäst för tillfället blir den som intas. Budgeten är inte det enda momentet, Libyenfrågan och pensionsutspelet är två situationer där Juholts trovärdighet satts på spel.

Vad väljarna tycker om det går att spekulera i. Faktum var att när de konkreta beskeden kom från de rödgröna inför valet var det som att en bubbla brast och väljarna fick se den sanna bilden. Att redan nu börja vackla, inte bara opinionsmässigt, utan även i förmågan att kommunicera sammanhållning och ansvarstagande blir till slut en bild som kommer vara förödande för dem.

Uppförsbacke är uppförsbacke och om Juholt hade det svårt innan de senaste tre veckorna är det inget emot vad han nu ska vända. Den socialdemokrati som existerar idag. Juholt drömmer sig gärna tillbaka till de goda tiderna. Men han saknar fortfarande förmåga att ta ansvar i nutid. Fokus är alltid mot nästa val, valrörelsen 2014 startade redan 20 september 2010. Den valrörelsen sköter man bäst genom att ständigt möta väljarna, men också kommunicera bilden av enighet och ansvarstagande.

Bloggar. Anybodys, GöranHögberg, KentRolf, TokmoderatenZac.
Media: ABABDNDNExpExpSvDSvDSvD.