måndag, oktober 24, 2011

Europa mot deadline

Bo Lundgren har suttit i TV4:s morgonsoffa och kommenterat problematiken i Europas ekonomier och vad som måste var en väg ut ur eländet. I samma stund som Grekland arbetar för att komma igen med en för länge sedan ohållbar ekonomisk situation möter den ett motstånd som inte gör arbetet lättare. Missnöjet mot de som i grunden är orsaken. År av icke ansvarsfull ekonomisk politik, ett öde som nu påverkar hela Europa.

Vad som är orsaken är klar, hur man kommer ut ur krisen och hur man hanterar krisen på bästa sätt är tämligen klar. Där finns förstås en polarisering. De som vill strama åt, föreslå striktare budgetregler och de som vill fortsätta med samma visa. De senaste omröstningarn i Europaparlamentet visar på just detta då vänsterkrafterna gör allt för att motverka finansiell stabilitet och sunda finanser. Till råga på det famlar svenska socialdemokrater i sin vilja och ger inte den bild som har varit allmän hos socialdemokrater hemma i Sverige.

Vad som nu behövs är en väg ut ur krisen där fler inser vikten av goda stabila finanser, att vara bestämd mot länder inom EU som går emot strömmen och ökar på sina utgifter utan att garantera att det finns inkomster som täcker upp.

Det krävs även enighet inom samarbetet. Att alla länder, både de euroanslutna och de som inte omfattas av samarbetet gör upp och inte i två parallella processer. Greklands kris är akut och Bo Lundgren pratade i morgonsoffan att en utväg borde vara skuldnedskrivning. Dock återstår den svåraste uppgiften för de styrande i Grekland, att övertyga sin befolkning om att krisen behöver hanteras här och nu. För EU:s del börjar timmarna bli få.

Bloggar: FredrikHökmark.
Media: Exp, SvD, SvD, SvD.