lördag, oktober 08, 2011

Juholts beteende skadar inte bara honom

Morgonnyheterna denna lördag domineras fortfarande utav Håkan Juholts förehavanden. På något sätt känner jag att det som kom igår från Socialdemokraternas helvetesfredag, inte är det enda. Nu var inte alla bekymmer orsakade av Juholt själv, men som partiledare fick han ta till en dubbel groda, när herrarna Johansson och Reepalu inte kunde undvika att yppa en liknande inställning till våra nya medborgare som Sverigedemokraterna och som från socialdemokratin mött ett hårt motstånd.

Håkan Juholt må nu vara den sedvanliga kålsuparen, lik alla andra som stoppar handen för långt ner i kakburken. Nu tycks den allmänna opinionen säga att Juholt har den turen som han kan behöva, att skillnaden mellan honom och hans företrädare Mona Sahlin är att Juholt är man och inte kvinna.

När Mona bröt upp efter den där chokladen blev det resa till Seychellerna med familj och livvaktsbeskydd på skattebetalarnas bekostnad. Att Juholt nu tycks ha gjort samma sak enligt Expressen väcker inte mitt direkta intresse. Det är snarare det faktum att den första semestern som han tillbringade med sin sambo var i Vitryssland, Europas sista diktatur. Romantisk kille den där. ;)

Som motståndare har man nu kunnat betrakta en process som har varat i nästan två veckor och som har satt prägeln av att denna höst inte kommer att bli som vi hade tänkt oss. Juholt hade verkligen trumf på hand, en parlamentarisk situation där han hade all möjlighet att sätta käppar i regeringshjulet. Nu landade dock Juholt i den politiska vardagen. Hans ambitioner må vara höga, men i praktiken lyckades han inte leverera det som den socialdemokratiska riksdagsgruppen förväntade sig.

Fredagen blev en sådan fredag där allt kom på sin spets kring hur instabilt det är i det socialdemokratiska toppskiktet. Ett omedvetet fel, en ursäkt om ovetskapen kring regelverket, trots att uppgifter kom om att han har blivit informerad om dessa regler samt det mest uppenbara att som riksdagsledamot borde man sätta sig in i just dessa regler.

Efter denna fredag kommer inte vardagen te sig likt den som Håkan Juholt hade tänkt sig. Nu kanske han hade behövt den där debatten imorgon kväll, den som inte blir av. Vad ska han nu säga på onsdagen i riksdagens partiledardebatt, den man som i sin budget slog fast en satsning mot bidragsfusk och som under fredagen blev uthängd för just detta, om än enligt honom omedvetet?

Efter detta kommer det ta ett långt tag innan vardagen ter sig likt den gjorde innan helvetet brakade lös. Håkan Juholts sätt att hantera förmånerna har skadat hans politiska trovärdighet, han må kunna sitta kvar, men frågan är hur det avgör hans trovärdighet när han en dag framöver gör anspråk att ta den post på andra sidan Helgeandsholmen, uppe i hörnrummet på Rosenbad där Fredrik Reinfeldt nu huserar. Både han och socialdemokratin borde ha annat att fokusera på, nu grusades de förhoppningarna.


Är detta Ett preludium till en katastrof? Det ödet ligger nu i Juholts ansvar att hantera.


Länkar: ABABABABABDNDNDNDN, ExpExpExp, SvDSvD.
Bloggar: Laakso, KentNorahVästros, Tokmoderaten, Zac.