tisdag, oktober 11, 2011

Juholts ensamhet och politisk diskussion som måste fortsätta


Gåendes på väg till mitt eget partis riksdagsgrupp, där uppbådar sig det drev som har väntat i timmar. Framför dem står den man som borde känna sig som den mest ensamma personen av alla just nu. Aldrig ensam, alltid ensam som en av hans företrädare betonade det. Juholt rider genom stormen med ett stöd som han fortfarande känner inifrån, men att stå inför konsekvenserna kommer han alltid att vara ensam om. Aldrig ensam, alltid ensam.

Det finns förstås en gynnsam situation när motståndaren ägnar all tid åt att skademinimera sin ledares misstag. Det är ingen situation som man önskar i sitt eget parti, därför kan vi andra visa respekt genom att forma vår politik, möta väljare och argumentera med våra meningsmotståndare.

Det är lite tankar som flyger genom huvudet på en, kvällen innan detta riksmötets första partiledardebatt. Det fanns förutsättningar, en höstbudget, en skuggbudget som Alliansen har varit angelägna om att ställa emot sin egen budget, för ansvar, för arbetslinjen, för Alliansen. Det är också första partiledardebatten i riksdagen för Annie Lööf. Det hade förstås också varit fokus på denna sak, om det inte hade varit för något annat.

Det kan tyckas att det var bra att Håkan Juholt framträdde inför pressen inför sin egen riksdagsgrupp. trycket lättades kanske lite grann och den naiva förhoppningen om att den politiska diskussionen får stå i centrum i morgon. Det är inget fel att politiker granskas och fokus läggs på personer som gör anspråk att leda en regering. Men det är ingen brist på underlag för att diskutera politik, därför kan allt kännas lite frustrerande, även för en meningsmotståndare.

Imorgon kanske även Juholt får det där andrummet, uppe i riksdagens talarstol. Det andrummet kan han behöva, han kommer möta motstånd även där. Men motståndet handlar om varför han anser att vissa jobb är finare än andra, varför det är rätt att bygga hus, men inte renovera altaner eller badrum, sätta in nya fönster eller rentav putsa fönstrena. Han är skyldig svar, och när det gäller den politiska aspekten ska vi ställa frågorna till honom; varför han inte förmår att ta ansvar för jobben och för ekonomin.


Bloggar:  EssbeckHagbomHögberg, JohanKent, PeterLaaksoMartin, Tokmoderaten.
Media: ABABDNDNDNExpExpSvDSvDSvDSvTSvTSvTSR.