lördag, oktober 22, 2011

#mstamma och en grundidé som inte blir gammaldags


Fredrik Reinfeldt har i nuläget valts till partiordförande för den kommande perioden. Det är som sig bör, kongressens minst överraskande beslut, om det nu var någon som nu var en gnutta överraskad över detta. En partiledare och tillika statsminister som klår sin motkombattant med hästlängder enligt vad opinionen vill utvisa. Partistämman fortsätter alltjämt och jag kan finna en rad ljuspunkter från gårdagen. Hem från en middag med far, hans sambo och vänner tog jag del av beskedet hur stämman gick emot och sa ett tydligt nej till den kvoteringsvåg som har florerat i partiet.

Idéprogrammet har debatterats och justerats. Det blir nu till att skåda detta program som har tagit sin form och som ligger till grund för Moderaternas fortsatta arbete. Gårdagen blev även en dag som kretsade kring utvecklandet av den moderata politiken för jobb och ekonomi. Anders Borg, idag på finansministermöte, igår hemma i myllan, inför en samlad partistämma la han ut sin agenda för hur han såg på den fortsatta vägen framåt.

Sannerligen skrämmer det en och annan motståndare som fick höra Borgs besked om fortsatta skattesänkningar för inkomsttagare. Dock kan jag tycka att Borg tyvärr lämnar en del saker utanför. Den kritiserade värnskatten, dessutom det faktum att man nu väljer att instifta en skatt på vanligt fondsparande. Med beslutet om att gå vidare med Henrik von Sydows och Johnny Munkhammars motion om att verka för människors ökade möjlighet för att bygga en ekonomisk buffert är en skatt på vanligt fondsparande lite fel väg att gå.

Synen på fortsatta inkomstskattesänkningar kan ju ge en och anna lite vatten på sina kvarn när det kommer att måla på moderaterna bilden av att vara idélösa. Problemet är att vissa belackare som tror att ett femte, sjätte och sjunde jobbskatteavdrag är de enda bärande idéerna är antingen lite dåligt insatta eller så försöker de medveten sätta en felaktig bild utav partiet. Grunden i den liberalkonservativa idén är människors ökade frihet, om det såväl är ekonomisk frihet eller valfrihet. Och i idén om ökad ekonomisk frihet för människor blir ett jobbskatteavdrag ett av alla de verktyg som uppfyller den idén. Och om nu ökad ekonomisk frihet skulle vara en förlegad idé är det bara en signal om hur vissa ser på människors rätt till sin egen inkomst.

I synen på detta blir idén om människors ökade frihet intgen gammal eller rentav dålig idé. Det är en bärande grundidé som om Moderaterna skulle lämna den vara mer allvarlig om de inte hade ambitionen att öka människors frihet, såväl ekonomisk som friheten att välja. Det är där Moderaterna måste fortsätta även efter stämman.

Bloggar: Dick, Mikael.
Media: AB, DN, DN, ExpSvD, SvD, SvD, SvD, SvD.