måndag, oktober 03, 2011

Om att välja mellan ansvar och huller om buller

Jag får nog säga att jag sällan har noterat en så entusiastisk partisekreterare som idag under måndagsmötet på kansliet. Men jag förstår Sofia Arkelsten, men den process om råder inom socialdemokratin är ett tecken på ett totalt haveri som nu råder som får de avstannade kärnreaktorerna att framstå som en smärre incident i jämförelse. Jag kan inte påstå att Håkan Juholt är oärlig i vissa avseendet, dock kan jag förundras kring vad som väl kommer från honom när han väl är det, inte minst gentemot media.

Huller om buller är det som kommer att känneteckna denna budgetprocess. Håkan Juholt har bevisligen lyckats med konststycket att strula till sitt stora inträdesprov till den grad att frågan om när budgetmotionen kommer bli klar är den stora frågan. Likt oss alla andra lever de efter samma regler och på onsdag kl 16:30 ska alla motioner vara inlämnade. I sig skulle det ha varit en rolig syn att se en svettig Tommy Waidelich kommande flåsandes in på kammarkansliet med det dokument som precis kommit ur S-kansliets dokumenthanterare, lagom till deadline.

Det som gör en aningens förbryllad är den härva av spekulationer, rykten och tal om upprorsstämning i de inre leden som har pågått. För en vecka sen var det inte tal om vare sig förändringar i a-kassa eller några drastiska förändringar i sjukförsäkringen. På en vecka har nya miljarder vaskats fram då kritiken blev för mycket för firma Juholt/Waidelich.

Nu är vi dock många som väntar entusiastiskt på vad som ska komma ur den där luntan som Juholt har burit på under hela dagen. Om nu vi ska göra Håkan Juholt besviken, består inte det högre intresset för skuggbudgeten än för regeringens budget med att vi förväntar oss en budget som håller ihop. Det som förväntas är just den budget som är huller om buller och ett bevis på den kaotiska process som nu har pågått. Det är klart att partifolket har åsikter, men jag tror innerst inne att Juholt hade förväntat sig något annat. Annars hade han inte så desperat hade behövt stå och vifta ifrån sig inför media.

Bloggar: AnnarkiaAnybodys, Martin, NorahOla, Staffan, Tokmoderaten.
Media: AB, ExpSR, SvD.