söndag, oktober 23, 2011

Oppositionens problem påverkar även Alliansen

Söndag förmiddag. Partistämman pågår alltjämt trots att många är rätt trötta efter gårdagkvällens trevligheter. Direkt från New Delhi gjorde Carl Bildt det bejublade inhoppet på stämman. Världen ser lite annorlunda än vad den gör i både Skövde och Örebro än vad den gör i Indien.

Dock är det hemma i den svenska myllan som det moderata förnyelse- och utvecklingsarbetet pågår alltjämt. Vissa andas tillförsikt, andra hanterar den redan kaotiska situation som har rått. Ordning och reda är ledordet för Alliansens syn på de offentliga finanserna. Ordning och reda skapar ett lugn och gör att man står bättre förberedd inför vad som komma skall.

Det är just nu oordning och oreda inom oppositionens största parti. I det korta laget kan det vara intressant att se hur hur ett parti inte förmår att hantera den situation som råder. I det långa laget innebär det också problem för Moderaterna och Alliansen. Utan den tonstarka oppositionen, med tydliga politiska alternativ som står upp mot regeringen riskerar även Alliansen tappa fart i utvecklingsarbetet.

Det var därför som Alliansen vann valet 2006, man lyckades forma en samlad opposition, man erbjöd ett tydligt regeringsalternativ och man gick hela vägen. Den som då förlorade hade då chansen att gå hem och allvarligt fundera på hur man skulle komma tillbaka. Faktum är dock att Socialdemokraterna beter sig lite som Hammarby gör i fotbollen, ett lag som borde vara uppe i Allsvenskan men som sätter sin plats i Superettan på spel. Socialdemokratin är parti som borde göra anspråk på att leda men som nu inte tycks förmås att ledas inifrån.

Det är lätt att få hybris i en tid som denna. Reinfeldt är ett unikum i höga opinionssiffror och Juholts bottensiffror kombinerat med ett före detta femtioprocentsparti som nu beter sig som ett fjärdedelsparti gör tillfredställelsen ganska hög. Dock går det inte att riktigt att slå sig till ro. Det är därför som de dagliga samtalen pågår ute i landet. Det är därför som moderata företrädare lyssnar till sjuksköterskor, lärare och elever. Att inte förvalta den goda situation som nu råder är minst lika illa som den situation där avsaknaden av en starkt och tydlig opposition är talande.

Bloggar: Högberg, Johan, Norah, PaulTokmoderaten, Zac.
Media: AB, AB, DNExprSvDSvDSvD.