måndag, oktober 17, 2011

Råd till DIF/AIK/Bajen: Bestrid notan!

Flera gånger per år åker tusentals supporters för att se sitt favoritlag spela. De vanligaste idrottsformerna, fotboll och ishockey genererar tusentals besökare och miljontals kronor i intäkter. Via biljettintäkter, merförsäljning som souvenirer, mat och dryck, för att inte förglömma särintäkterna hos de barer, restauranger och affärscentran som ligger i anslutning till arenorna, genereras miljontals kronor i skatteintäkter. Det är pengar som staten tjänar på evenemang som är till för att finansiera både välfärd, skola och rättsväsende.

Polismyndigheten i Stockholm har tagit ett beslut som ligger i mitt tycke i närheten av den dubbelmoms som drabbar företag som säljer appar och liknande produkter på Facebook och Itunes. Idrotssklubbar som genererar miljontals kronor i skatteintäkter ska nu tvingas betala extra för den bevakning som sköts av de som dessa skattepengar bland annat finansierar.

Enligt Stockholms stad genererar ett fullsatt hockeyderby i Globen tre miljoner i skateintäkter. Beräknad kostnad för en högriskmatch som är mer regel än undantag vid Stockholmsderbyn mellan en halv och en miljon kronor. Ett derby genererar skattepengaralltså mer än vad det kostar för en polisinsats som garanterar tryggheten för besökarna.

För många klubbar är ekonomin ett ständigt överhängande hot. Enligt AIK skulle detta beslut leda till runt 4 miljoner i ökade kostnader, utan att några extra intäkter skulle garanteras dem. Farhågorna är att tongångarna är minst lika negativa inom Djurgården och Hammarby. För Stockholmsidrottens fortsatta levande är detta ett dråpslag mot detta, mot klubbar, mot spelar och framför allt mot supportrar.


Djurgården, AIK och Hammarby bör nu agera gemensamt för att förhindra denna utveckling vars konsekvenser. De genererar miljontals i skattepengar, pengar som finansierar dem som nu tar ut en extra avgift för att i överhuvudtaget ska finnas där. Detta beslutet bör ändras, annars riskeras Stockholmsidrotten och därmed finns bara en enda utväg; att bestrida notan!

Bloggar: Järnkaminerna.
Media: AB, DN, Exp, Exp, Exp, SvD.