lördag, oktober 22, 2011

Reinfeldts tal - till vanliga löntagares försvar #mstamma

De kan tåla vad som helst, men bara inte man föreslår att sjuksköterskan och läraren ska få behålla lite mer av sin lön. Att människor som jobbar kan få behålla mer i plånboken.

Tål det sägas att jag gillar att både jag och andra som arbetar hårt ska få behålla mer i plånboken? Absolut! Behövs det påtalas vikten av att arbete ska löna sig och att vi ska visa respekt för människor som jobbar hårt för att tjäna sin inkomst och gärna vilja göra så mycket som möjligt av sina intjänade pengar? Givetvis!

Vissa kanske störs av retoriken, av innehållet, av inriktningen i talet. Att skattesänkningar är som ett stort troll som skrämmer slag på alla de som har en tanke på att det finns några som vet bättre än vanligt folk om hur vanligt folks pengar ska hanteras. Jag förstår dessa, det kan tyckas skrämmande och jag hindrar ingen från att tro på den övertygelsen.Men min övertygelse är en annan. Det var mycket av det som förmedlades i Fredrik Reinfeldts stämmotal, att respekten för att människor ska få behålla mer i plånboken är en av grunderna.

En bedömning av detta tal rinner ut i det faktum att detta tal var mer av ett tal fokuserat på ett löpande bokslut på det som har gjorts och vikten av det som fortsatt behöver göras. Det tåls att göra sig uppmärksam på de reforer som har genomdrivits. Kommunicerar man inte de genomförda reformer kan det bli enkelt att folk inte uppfattar at saker och ting har gjorts och blir förvånade att saker har skett. Detta har Moderaternas med all rätt blivit kritiserade för, att de inte kommunicerar sin politik tillräckligt tydligt. Nu är det skillnad.

2006 - Det enda tydliga regeringsalternativet, 2010 - Det enda realistiska regeringsalternativet, 2014 - Det enda regeringsalternativet. Ett ord försvann, men begreppet "enda regeringsalternativet" finns kvar, det är bara frågan om motståndaren har förmåga att forma ett alternativ, om de nu kommer framstå som tydliga och realistiska.

Bloggar: Peter.
Media: AB, AB, DN, Exp, SR, SvD.